Landmand samler sine slagtegrise i renoverede stalde og opsiger lejemål

Omkring 22.000 slagtegrise kommer Heine Kjeldgaard fra Mors til at opfede i nyrenoverede stalde, som for nyligt er taget i brug.

Egentlig havde Heine Kjeldgaard og Gråkjær talt sammen om et nybyg-projekt og tegnet nogle skitser.

Den unge morsingbo havde sågar kigget på en tvillingestald som erstatning for fire lejemål, der det seneste år har udgjort staldene til hans omkring 22.000 slagtegrise.

- Flere af mine lejemål er i Thy. Vi har kørt rigtig 150-200 kilometer dagligt for at tilse og passe grise. I alt er der kørt 22 timer om ugen, fortæller Heine Kjeldgaard, der ved lidt af en tilfældighed endte med at overtage en konkursejendom og renovere den.

- Jeg havde kigget på ejendommen tidligere, og min første plan var egentlig at opbygge et ekstra sohold, men jeg havde en mærkelig fornemmelse med det, og det lagde jeg på is. Men da jeg på et tidspunkt skiftede bank, ville den høre mig til, om ejendommen var noget for mig. Så kiggede vi på ejendommen igen, og så fik jeg den strøtanke, om jeg skulle have slagtegrise her, forklarer Heine Kjeldgaard, der i starten af sin karriere havde 570 søer og 30 kilos grise, der blev afsat til lokale aftagere.

Men afsætningen af 30 kilos grisene var ikke altid nem.

- Jeg havde fast aftager i Danmark, som stoppede for et par år siden. Derfor begyndte jeg at opfede 8.000 slagtegrise selv i et lejemål og solgte resten af mine 30 kilos grise. I foråret 2021 fik jeg AP2, og så stoppede den ene aftager, og en anden turde ikke aftage mine grise. Derefter brugte jeg en weekend på at køre rundt og se stalde, og selv om det var noget bøvl med en masse kørsel, endte jeg med en løsning, der gjorde det muligt for mig at opfede alle grisene selv. Det var jeg rigtig glad for, for det var helt klart grunden til, at vi ikke fik røde tal i 2021, siger han med et smil.

Alligevel valgte han at gå fra leje til eje - den tidligere soejendom beliggende blot fire kilometer fra hans eget sohold blev overtaget, og håndværkerne fra Gråkjær kunne 2. januar begynde at tage bunden ud af sektionerne.

20. maj kunne han holde åbent hus, og 25. maj blev de første grise sat ind.

Ifølge projektkonsulent Jesper Knak fra Gråkjær giver renoveringen af det tidligere sohold rigtig god mening.

- Bygningsmassen passer rigtig godt til det behov, Heine har. Vi ville ikke have bygget meget anderledes, hvis det var et barmarksprojekt. Der er ikke gået på kompromis med noget i byggeriet. Alt er sektioneret, bunden af stalden er taget ud, og der er lagt nye gyllerør og slanger til gyllekøling. Det er dog lidt atypisk, at der er valgt tørfoder, siger han.

Heine Kjeldgaard supplerer:

- Jeg vil gerne have tingene så simple som muligt. Jeg har kunnet lave 64 procent i kødprocent og 1.000-1.100 gram daglig tilvækst i gamle stalde med tørfoder, så det håber jeg også kan lade sig gøre i de renoverede stalde.

Han føler sig overbevist om, at hverdagen bliver nemmere fremover.

- Pasningen kommer til at tage mindre tid, fordi alle grise bliver samlet. Vi kan få mere normale arbejdstider, fordi vi undgår en masse kørsel, og vi får nu et udleveringsrum i modsætning til tidligere. Flytningen af grise kommer vi også til selv at stå for, så jeg mener, jeg har en langt mindre risiko med mine staldenheder nu, som jeg vil betegne som mega stærke, siger Heine Kjeldgaard.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle