Landmand vinder sag mod konkursbo

Dommer affejede kurators krav om tilbagebetaling fra landmand. Men forude venter flere sager - og leverandørernes store sag om erstatning fra den tidligere ledelse i det konkursramte slagteri.

Mere end to år efter konkursen i det privatejede slagteri, Jutland Meat, står slagsmålet om pengene i konkursboet i fuld brand i form af talrige retssager.

En af dem fandt sin foreløbige afslutning forleden, da svineproducent og talsmand for leverandørerne til slagteriet Henrik Enderlein blev frifundet ved retten i Sønderborg for uretmæssigt at have fået penge fra slagteriet kort før konkursen.

»Det er jeg selvfølgelig tilfreds med. Men jeg synes, det var utilstedeligt af kurator at lave sådan en sag i det hele taget,« siger svineproducent Henrik Enderlein.

Sagens kerne er, hvorvidt Henrik Enderlein vidste, at Jutland Meat var på vej mod konkurs, da han 7. februar 2013 modtog 184.404,81 kr. i afregning for svin leveret tre uger tidligere. Dagen efter gik Struer-slagteriet konkurs.

I retten forklarede både en ansat, der havde den daglige kontakt til leverandørerne, samt grisehandler Tommy Nisgaard, at de trods deres tætte kontakt til slagteriets topfolk ikke anede, at slagteriet var på vej mod konkurs.

Derfor fandt dommeren heller ikke, at Henrik Enderlein kunne have viden om konkursen, da han modtog de 184.000 kr. ud af et samlet tilgodehavende på 1,5 mio. kr.

Kurator vil anke

Sagen er ifølge kurator en af op mod ti omstødelsessager, han har anlagt mod leverandører.

Flere har valgt at indgå forlig. To har indvilget i at betale 50.000 og 100.000 kroner tilbage, mens andre sager er på vej i retten.

Kurator har anket afgørelsen.

Væld af sager på vej

Advokaterne Lauge Fastrup fra Thisted og Jens Jepsen fra Åbenrå repræsenterer de fleste af svineproducenterne, der tabte penge ved konkursen.

Ingen af sagerne er helt sammenlignelige, påpeger de. Det skyldes, at ikke alle betalinger var forfaldne, og at tidspunkterne for udbetaling også adskiller sig fra hinanden.

De to advokater er dog meget uforstående over for, at kurator vælger at køre sagerne, da de mener, at sagsomkostningerne for boet er større end de mulige indtægter.

Det samme er Henrik Enderlein.

»Kurator tjener penge, hver gang han laver en sag. Det er boets penge, og det er noget svineri,« siger han.

Dette afviser Troels Tuxen.

Derudover kører kurator og 40 svineproducenter en sag mod den tidligere ledelse. De mener, at de har drevet virksomhed vel vidende, at de var på vej mod konkurs, hvilket er ansvarspådragende. Herudover har den tidligere ledelse tilbagebetalt beløb til virksomheden.

Læs hele historien i LandbrugsAvisen, der udkommer fredag. Er du allerede abonnent, kan du læse avisen som e-paper her. Find den på iPad her.

Bliv abonnent her.

Faktaboks

Jutland Meat

  • Jutland Meat gik konkurs 8. februar 2013. Slagteriet i Struer var ejet af hollandske Frans Stortelder
  • Både kurator og leverandører har retssager på vej mod ledelsen i slagteriet
  • Slagteriet er solgt til 1 kr. og skal være andeslagteri

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle