L&F-økoformand: Tåbeligt at ofre konventionel drift for økologien

Staten bør satse på både økologisk og konventionel udvikling, mener formand for økologisektionen af Landbrug & Fødevarer.

”Det er Enhedslistens mål, at den konventionelle svineproduktion gradvist afvikles, i takt med at en ny og langtidsholdbar produktion opbygges.”

Sådan meldte Enhedslisten forleden ud, da de fremlagde et udspil for øget økologisk svineproduktion. I dag har regeringen sammen med rød blok sat penge af til økologien, blandt andet fire millioner kroner ekstra til økologisk svineavl.

Hans Erik Jørgensen, formand for økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, er glad for, at Enhedslisten ønsker at styrke økologisk svineproduktion.

Men Enhedslistens fokus på afvikling af konventionel produktion giver ham en dårlig smag i munden, siger han.

”Vi er selvfølgelig glade for, at der bliver afsat penge til at udvikle den økologiske svineproduktion. De er jo også plads til at gøre den noget større, end den er i dag. Dét, som er et problem i forhold til Enhedslistens udspil er, at de vil neddrosle den konventionelle del. Der har jeg det bare sådan, at dét at udvikle én gren i landbruget, det skal ikke være til skade for en anden gren,” siger Hans Erik Jørgensen.

”De skal gå hånd i hånd, for vi har - begge parter - en stor glæde af at udvikle i fællesskab. Vi som økologer har rigtig stor glæde af den forskning og viden, der bliver genereret ved den konventionelle produktion. For eksempel, så er der al den viden, som vi har til rådighed i Videncenter for Svineproduktion. Der bliver lavet mega mange forsøg om fodring, avl og meget andet ved produktionen. På den måde har vi gavn af, at der er en god og solid konventionel produktion,” siger økologisektionens formand.

”Jeg har også den holdning, at vi i Danmark skal blive bedre til at producere højværdiprodukter. Og det er jo blandt andet den økologiske svineproduktion. Men det kan den konventionelle produktion også. Et eksempel er alle de avlsdyr og gener, som bliver eksporteret. Det er en måde at højne deres værdi,” siger han.

Men hvis økologien gradvist bliver større, så kan man vel lægge udviklingen der? 

”Vi er så langt bagefter, at der skal laves et kæmpe spring, før det er muligt. Den økologiske produktion er jo forsvindende lille i forhold til den konventionelle. Mængden af økologiske slagtesvin er cirka en halv procent i forhold til de konventionelle grise. Det vil da være dejligt, hvis vi kan komme op på en, to eller tre procent, men det kræver også en indsats,” siger økologen.

Han er selv økologisk svineproducent på Fyn. Avlsarbejdet er et eksempel på, at økologerne ikke kan klare sig alene, siger han.

”De grise, vi bruger til avl i dag, de er fra den konventionelle del. Det er den mest økonomisk attraktive gris at bruge. Det er den mest produktive, føder de fleste grise og et godt slagteprodukt” siger Hans Erik Jørgensen.
Derfor bruger økologerne grisen, så de kan producere kød, som også passer til forbrugerens pengepung og som har en fedtprocent, der matcher det, de ønsker.

Til gengæld er grisen ikke specificeret til økologisk produktion. For eksempel føder den for mange grise. Derfor er Hans Erik Jørgensen selv med i forsøg sammen med Udviklingscenter for Husdyr på Friland. Men det er svært, for frilandsgrise og nogle britiske svin, som Hans Erik Jørgensen har forsøgt at avle med, har for meget fedt på sig – og det samme gælder afkommet.

”Der er behov for, at vi får kigget på, hvordan vi kan udvælge grise, der er bedre tilpasset den økologiske produktion og som samtidig har den rigtige kødsætning. Men det er en langsigtet og dyr indsats, så derfor er det godt med ekstra penge til det felt,” siger han.

”Det er ikke bare ligetil at krydse den ene med den anden,” fastlår han.

Så udviklingen inden for konventionel drift er fortsat vigtig, siger økologen.

”Det ville da være tåbeligt kun at satse på den ene gren,” siger Hans Erik Jørgensen.

 

Emneord økologi

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle