Lille firma arbejder på smart løsning mod fravænningsdiarré

Bactolife blev dannet i 2017. Deres viden om bindingsproteiner kan være guld værd for smågriseproducenter.

Mere end halvdelen af danske smågrisebesætninger har problemer med fravænningsdiarré, og både herhjemme og i udlandet bliver der brugt meget antibiotika mod fravænningsdiarré.

Det kan være en løsning på kort sigt, men ikke en løsning, der får det fulde vækstpotentiale frem i grisene. Antibiotika slår nemlig også gode bakterier ihjel.

Det kan bindingsproteiner i fremtiden ændre. De binder sig til for eksempel E coli F4 i tarmen og gør dem på den måde uskadelige for grisen, men fjerner dem ikke.

- Vores forskning og udvikling omkring bindingsproteiner kan sætte en ny dagsorden, lyder det fra forskningschef Sandra Wingaard Thrane, Bactolife.

Bactolife er en såkaldt biotech startup virksomhed. Deres første produkt mod fravænningsdiarré, Ablacto+, blev sidste år testet med godt resultat på forsøgsstationen Grønhøj.

Nu venter yderligere en lang række afprøvninger i smågrisebesætninger i ind- og udland.

Derfor kan danske griseproducenter hverken i år eller næste år tilsætte Ablacto+ til deres fravænningsfoder.

- Vi har set, at det virker i praksis, men skal gennem en lang række forsøg under forskellige produktionsforhold før vi kan pege på den bedste dosis og det mest optimale tidspunkt at bruge produktet på, forklarer forskningschefen.

Hun havde selvfølgelig ger-ne set, at Ablacto+ var godkendt til markedet nu, hvor der virkelig er behov for et alternativ til antibiotika efter at zink er forsvundet.

- Omvendt så ved vi, at produktet virker, og at det er stabilt og lagerfast under mange forskellige forhold, siger forskningschefen.

På markedet

Fravænningsalder, fodringsmetoder og managemnent varier fra land til land.

Derfor skal Ablacto+ testes under mage forskellige produktionsbetingelser før man kan pege på den bedst mulige anvendelse.

- Det er et meget omfattende arbejde, og Bactolife og Novozymes har derfor indgået en samarbejdsaftale. Her vil Novozymes stå for produktmodningen med afprøvninger i besætninger, selve produktionen af produktet samt globalt salg og markedsføring, som er Novozymes ekspertise, siger Sofie Trads, markedsdirektør i Novozymes.

Faktaboks

Ablacto+

  • Binder sig til E. coli F4 som uskadeliggøres.
  • Reducerer derved behovet for antibiotika mod fravænningsdiarré.
  • Iblandes foderet før og efter fravænning.
  • Afventer EU-godkendelse.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle