Mange stærke koncepter i grisestalden - husk det vigtigste

Ugen På Spidsen: Det er fint med forskning og ny viden, men der sker ikke ændringer eller fremskridt i stalden, hvis vi glemmer, at det er medarbejderne i stalden, der skal udføre opgaverne, skriver ugens klummeskribent på Gris.

For et par dage siden var jeg til Fodringsseminar, der som sædvanlig bød på et væld af nye data om nørdede detaljer omkring fodring af grise. 

Vi kunne for eksempel høre, hvor stor andel aminosyren leucin skulle udgøre af lysin i foderet, om 125 g fordøjeligt råprotein var bedre end 130 eller 135 g og hvilken betydning hormonerne T3 og T4 har for søernes præstationer i farestalden. 

I et af det sidste indlæg fortalte Joachim Glerup Andersen, Seges, om erfaringerne fra Produktionskoncept smågrise, som han kører i en række besætninger rundt om landet.

Han satte alle de fine resultater, vi havde hørt om tidligere på dagen, i relief, ved at fastslå, at der ikke sker ændringer eller fremskridt i stalden, hvis vi glemmer, at det er medarbejderne i stalden, der skal udføre opgaverne. 

Glemmer vi at spørge medarbejderne, om de har tid og overskud til at tage nye initiativer i brug, så kommer vi ingen vegne, og så kan nok så mange korrekte og vigtige forskningsresultater få lov at samle støv på hylderne. 

»Det handler også om de mennesker der arbejder i stalden«, sagde Joachim Glerup Andersen.

Det kan man jo kun give ham ret i.

Det understreger for mig at se, at nok er det vigtigt at forske, men uden dygtige medarbejdere på staldgangen til at passe grisene og til at omsætte forskningsresultaterne til praktisk pasning, så kommer vi ingen vegne. 

Måske er det faktisk på det område, vores største udfordring ligger de kommende år.

Morten Thomasen er journalist og grisefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Gris og Gris online.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Gris online, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og grisefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Gris og Gris online, griseugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle