Mere rug til tyske grise - følger Danmark efter?

Der bliver stadig brugt mere hvede end rug i Tyskland, men et skifte er på vej.

Det samlede svinefoderforbrug i Tyskland ligger trods mange udsatte slagtninger på et stabilt, højt niveau.

Det viser tal fra Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung.

Det bemærkelsesværdige er, at der er sket et skifte fra hvede til (hybrid-)rug i de tyske foderblandinger.

Mens hvedeforbruget i juli-november er faldet fra 2,0 mio. ton i 2019 til 1,8 mio ton i 2020, er rugforbruget i samme periode steget fra knap 0,4 mio. ton til knap 0,6 mio. ton.

Udviklingen er naturligvis præget af, at det prismæssigt har været gunstigt at skifte hvede ud med rug i denne periode, men Jacob Nymand, KWS, hæfter sig også ved, at den forsknings- og forsøgsmæssige indsats i Tyskland omkring rug til svinefoder har betydning for, at hybridrug vinder frem i den tyske foderindustri.

Mange af disse aktiviteter er samlet under det store forskningsprojekt ’6R’, der er et samarbejde mellem blandt andet forædlere, foderindustri og universiteter omkring større dyrkning og udnyttelse af rug til svinefoder.

»I Danmark er det indtil videre overvejende hjemmeblandere, der har fået øjnene op for rug, mens det er sværere at få rug ind hos grovvarebranchen«, bemærker han.

Jacob Nymand ser dog et stort potentiale i større brug af rug i svinefoderet.

»Når vi ser et markant skifte i forbruget i Tyskland, kan det samme finde sted i Danmark«, siger han.

Faktaboks

Rug

  • Tyske svineproducenter har reduceret brugen af hvede med 0,2 mio. ton og øget brugen af rug tilsvarende fra 2019/20 til 2020/21.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle