Mere vægt på avl for holdbarhed hos søer

Nyt projekt viser vejen til større soholdbarhed. 

Det er kompliceret at avle for soholdbarhed, da egenskaben let påvirkes af pasningen i stalden og måden, den enkelte griseproducent driver sin produktion på.

I dag definerer DanBred soholdbarhed som sandsynligheden for, at en opformeringsso bliver løbet efter fravænning af første kuld. 

I et projekt har ph.d.-studerende Bjarke Poulsen hentet data fra produktionsbesætninger i stedet for opformeringsbesætninger, og har testet nye metoder og modeller for soholdbarhed. 

- De nye metoder betyder, at vi kan avle mere direkte på soholdbarhed i produktionsbesætninger, siger Bjarke Poulsen. 

Når metoderne indarbejdes i DanBreds avlsmål, forventer han, at det kort efter vil kunne ses som faldende sodødelighed i produktionsbesætninger. 

Hans undersøgelser viste også, at egenskaberne for holdbarhed ikke er de samme hos søer i opformeringsbesætninger som hos søer i produktionsbesætninger. 

Derfor er det vigtigt at bruge data fra produktionsbesætninger, når det er denne egenskab, man vil forbedre.

Foreløbige resultater indikerer, at man ved at bruge data om holdbarhed fra DanBred produktionsbesætninger kan man opnå mere avlsfremgang for soholdbarhed i DanBred populationer. 

Avl & Genetik hos Landbrug & Fødevarer skal snarest tage stilling til, hvordan Bjarke Poulsens resultater skal påvirke det fremtidige avlsmål. 

- Når Bjarke Poulsens projekt er færdigt, skal vi finde en måde, hvorpå resultaterne kan indgå i avlsmålet, siger afdelingsleder Tage Ostersen, Alv & Genetik.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle