MRSA-stigmatisering finder stadig sted - også i sundhedssystemet

Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, håber, at Landsrettens afgørelse - og mere information - kan hjælpe på, at landmænd og deres medarbejdere undgår stigmatisering.

Danske Svineproducenter bad sidste år deres medlemmer at fortælle, om de blev udsat for stigmatisering. Det har medført en lang række historier, blandt andet om naboer, som ikke må lege med børnene.

I dag, hvor risikoen for stigmatisering blev anerkendt af Østre Landsret, møder landmænd og deres medarbejdere stadig i deres dagligdag stigmatisering.

"Jeg troede egentlig, at det var ved at være gået over. Men så var der faktisk en, der ringede i går og fortæller, at en læge har båret ved til bålet og problematiseret mere, end der var fagligt belæg for. Sundhedspersonalet skal jo forklare fagligt, hvordan man forholder sig til det, men vedkommende gik langt ud over det formål," beretter Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter.

"Det handlede om en udlænding, der har været i kontakt med sundhedsvæsenet og er bærer af CC398. Så opfordrer myndighederne til, at husstanden en gang om året skal testes. Så i stedet for at forklare, hvordan man forholder sig til det, så problematiserer lægen, at konen ikke kan passe sit arbejde og passe naboens børn. Det er i den grad stigmatiserende," siger Henrik Mortensen.

Han er glad for, at Østre Landsret i dag, fredag, har givet L&F medhold i, at deres stævning af staten bør have opsættende virkning. Det betyder, at Fødevarestyrelsen ikke må offentliggøre MRSA-informationer, som de har om 48 landbrug, før Landsretten til sommer har afgivet dom i sagen.

Sagen handler om, at Ombudsmanden sidste sommer udtalte, at Fødevarestyrelsen bør give journalister aktindsigt i MRSA-informationerne. Det er L&F modstander af.

”Jeg synes, at det er glædeligt, at disse navne nu formentligt ikke skal offentliggøres."

"Vi kan ikke forstå, hvad det skulle gøre af godt for det samlede samfund. Der er ingen, der har gavn af, at disse 48 navne skulle offentliggøres," siger Henrik Mortensen.

Henrik Mortensen opfordrer sundhedspersonale - og andre - til at søge information om MRSA. Han påpeger, at Statens Serum Institut har lagt vejledninger ud på nettet.

"Lægepersoner og sundhedsfagligt personale må sørge for, at de er oplyste," siger Henrik Mortensen.

Link: Læs MRSA-vejledning hos Statens Serum Institut.

Link: Fakta om MRSA hos Statens Serum Institut

Faktaboks

Stafylokokker og MRSA

Stafylokker er en almindelig type bakterie, der findes i næsen og på huden hos ca. 50 procent af alle mennesker. De kan give infektioner. Generelt gælder, at så længe man ikke har hul på hud eller slimhinde, så bliver man ikke syg af bakterierne. Svækkede personer kan få mere alvorlige infektioner med stafylokokker.

MRSA CC398 er en stafylokok-variant, der findes hos svin. Den kan også hoppe på mennesker, hvor den dog ikke trives i lige så godt omfang. Nogle vil derfor opleve, at den hopper af igen efter kort tid.

Der findes også MRSA-varianter, som ikke har noget med svin at gøre.

MRSA kan ikke behandles af de mest gængse antibiotikatyper. Derfor skal MRSA behandles med specialantibiotika.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle