
Folk i svinebranchen har løftet øjenbrynene, efter Fødevareforbundet NNF meldte, at dyrlægekontroller ved smågriseeksport kan bremse eksporten til Tyskland. For i Danmark skal dyrlæger allerede tilse pålæsning af smågrise.
”Det er svært at finde effektive virkemidler for at sætte en prop i smågriseeksporten, men vi har kunnet konstatere, at det har de tilsyneladende kunnet gøre i Holland. Hvad den hollandske model helt nøjagtigt går ud på, det ved vi ikke. Vi er ikke langt nede i detaljen i Holland eller langt helt ned i detaljen i Danmark, det ved jeg faktisk ikke, og det har jeg heller aldrig påstået, at jeg ved,” siger Jim Jensen, forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF.
Jim Jensen har læst i Markedsnyt for Svinekød fra uge 24, at Holland har indført regler med en begrænsende virkning på smågriseeksporten.
”De nye regler skulle ifølge AMI (tysk analysefirma, red.) betyde, at det fremover er nødvendigt med en statslig dyrlæges tilstedeværelse, når slagtesvinene lastes for eksport. Ud over at øge omkostningerne ved eksporten betyder de nye regler også, at det bliver mere vanskeligt at laste dyr uden for normal arbejdstid, oplyser AMI.,” skrev Markedsnyt for Svinekød dengang.
Det betyder vel ikke, at de regler, man har indført i Holland, kan få samme effekt i Danmark?
”Det ved jeg faktisk ikke,” siger Jim Jensen.
”Jeg ved bare, at det er et stort problem, at der bliver eksporteret så mange smågrise til Tyskland, og at man i Holland tilsyneladende har kunnet sætte en prop i det,” uddyber han.
I har gået sammen med Landbrug & Fødevarer om at foreslå forbedringer for svineproducenterne i Danmark. Nu foreslår I så ekstra omkostninger. Hvorfor det?
”Vi har jo en interesse i at få bevaret så mange arbejdspladser i Danmark. Det er vores legitime interesse. Det er en kæmpe udfordring. Vi har en interesse i at sørge for, at der er færre grise, der sendes til slagtning i udlandet. Vi er enige om at arbejde for bedre vilkår for slagtesvinproducenter og slagteindustrien i Danmark, men så kan der være dagsordener, hvor vi er uenige,” siger Jim Jensen.
”Set fra Fødevareforbundet NNFs side er vi meget glade for samarbejdet, hvor vi har fælles dagsordener. De senere år har vi oplevet, at samarbejdet har været rigtig, rigtig godt.”
Relaterede artikler
Kommentarer