
- Man tror næsten det er løgn.
Ovenstående udsagn bliver rettet mod LVK-dyrlægen Else Marie Overlund Andersen af den farestaldsansvarlige på Møllegård ved Brønderslev, Majken Christensen, da de sammen med driftsleder Tommy Pedersen går ind i en af farestaldssektionerne og gør status over den seneste tids forandringer på bedriften.
Hvor der tidligere var problemer med diarré hos pattegrisene, var svært at have overblik over store farestalde, lav mælkeydelse og dårligt nærmiljø i farestierne, som samlet set gav masser af frustrationer hos medarbejderne og høj dødelighed hos pattegrisene, så er hverdagen blevet meget nemmere i det nordjyske sohold med 1.100 søer.
Driftsleder Tommy Pedersen med nogle af de mindste grise i farestalden. Efter råd fra deres dyrlæge Else Marie Overlund Andersen bliver grise under 600 gram slået ned. Foto: Søren Tobberup Hansen
fandt Tarmbrand type A
Forvandlingen er sket stille og roligt over det seneste halvandet år.
For at holde styr i processen er LandboNords griserådgiver Søren Sloth tovholder for et staldmøde med alle ansatte hver fjerde uge.
Det har stor effekt, for Søren Sloth skriver referat og holder besætningens medarbejdere op på, at de aftaler, der indgås på møderne, opfyldes.
På staldgangen var det i første omgang diarré hos pattegrisene, der tog opmærksomheden.
- Vi så en del diarré i besætningen og havde høj dødelighed hos pattegrisene, så der satte vi ind, forklarer Majken og Else Marie samstemmende.
Else Marie Overlund Andersen uddyber:
- Vi fik lavet diagnostik og fandt frem til, at besætningen havde tarmbrand type A. Vaccinen, der hidtil dækkede type C, blev udskiftet til en vaccine, der dækker begge typer og gjorde, at vi ikke har set diarré i farestalden siden.
Majken Christensen husker tydeligt forskellen, da vaccinen begyndte at gøre en forskel.
- I julen 2021 fandt vi frem til, at det var type A, vi havde i besætningen. På det tidspunkt var det træls at komme på arbejde, men vi skiftede vaccine i januar, og det tiltag gjorde hurtigt en forskel for pattegrisene, fortæller hun.
Møllegård er gået fra 14 dages drift til ugedrift. For at få det til at fungere i praksis, er der sat vægge op mellem farestaldssektionerne. Foto: Søren Tobberup Hansen
Læs hele historien om Møllegård og de gode råd fra besætningsdyrlægen i fagmagasinet GRIS, der udkommer 21. marts.
Relaterede artikler
Kommentarer