Ny smågrisestald i brug: Nu skal vi halvere dødeligheden

Frihedslund Læregård tager ny smågrisestald i brug og har forventning om fremgang i effektiviteten.

Når man som Frihedslund Læregård hele tiden har syv-otte elever i stalden og vil fremstå som et eksempel til efterfølgelse, skal der være orden i tingene og styr på detaljerne.

Det understreger driftsleder for svineproduktionen Christina Kanstrup, der ser frem til at tage den nye smågrisestald i brug.

Hun har en klar forventning til den nye stald.

»Jeg forventer, at vi kan halvere dødeligheden i smågrisestalden fra fire til to procent. Det er det niveau, vi har været nede på tidligere, og der skal vi ned igen«, fastslår driftslederen.

Med færre flytninger, bedre mulighed for størrelsessortering, flere ædepladser og bedre mulighed for at tilpasse fodringen til grisenes størrelse skal effektiviteten blive bedre.

Den nye smågrisestald rummer en tredjedel af produktionen, og det er planen, at det er de mindste grise, der skal gå i den nye stald.

Dropper syv kgs produktion

I de senere år er effektiviteten i soholdet steget. Da den gamle smågrisestald kun kunne rumme en årsproduktion på 30.000 smågrise, måtte de overskydende smågrise afsættes ved syv kg.

»Syv kgs grise var blevet en lidt usikker handelsvare«, forklarer Frank Thulsted, der er bestyrer på Frihedslund Læregård.

Derfor regnede han sammen med bestyrelsen tilbage i 2012 på økonomien i at udvide smågrisestalden.

Den var ikke for god, så projektet blev ikke til noget dengang.

To år senere, i 2014, regnede man igen på projektet, men det blev heller ikke til noget af samme årsag.

»Nu har forudsætningerne ændret sig i gunstig retning, så derfor står vi nu med en ny stald«, siger Frank Thulsted.

God plads i stalden

Formanden for bestyrelsen på Frihedslund Læregård, Orla Grøn Pedersen, forventer, at man med den nye smågrisestald har plads til alle smågrise til 30 kg i en pæn årrække.

»Effektiviteten i soholdet ligger nu på 36 grise pr. årsso. Med den nye smågrisestald har vi kapacitet til 41 grise pr. årsso. Det skal nok komme«, lød forventningen fra Orla Grøn Pedersen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle