Ny stald på barmark til slagtesvin: Jeg har ro i maven

Benny Ørskov Kronborg bygger barmarksprojekt med 4.700 stipladser til slagtesvin. Stilstand er tilbagegang, lyder hans bevæggrund for sin udvidelse.

7. december kan Benny Ørskov Kronborg sætte de første grise ind i en af de seks sektioner, som udgør hans nye stald, der er opført som et barmarksprojekt ved Hjerm nær Holstebro.

Stalden, der blev påbegyndt omkring 1. april, består af seks ens sektioner med samlet 4.700 stipladser. Dertil kommer blandt andet opførelse af foderlade, gylletank på 6.000 kubikmeter, fortank på 200 kubikmeter og amerikanersilo med kapacitet på 13.000 tønder.

Forbindelsesgangen bruges som udleveringsrum, der har plads til et træk med slagtesvin. Som en særlig detalje er der ved siden af udleveringsrampen gjort plads til opsamling af døde grise, der nemt kan bortskaffes, fordi det kan ske fra gulvniveau.

Idéen om at bygge til flere slagtesvin kom helt af sig selv, beretter Benny Ørskov Kronborg, der i de seneste 15-20 år har været driftsleder hos sin far. Hjemme hos sig selv er der 2.200 stipladser i en bygningsmasse, hvor de nyeste stalde er fra midt i 80’erne.

"Siden 2018 har jeg været selvstændig og haft knap 9.000 slagtesvin årligt. Det er for lidt, og det kan være svært at få det antal grise. For mig er stilstand tilbagegang", siger han og forklarer, at han endte med at bygge 4.700 stipladser, fordi det passer med, at han dermed kan få leveret et helt læs smågrise pr. gang.

"I første omgang kiggede jeg på rundbuestalde, men det kunne jeg ikke rigtig se mig selv i. Jeg har set en lignende dobbelt dannebrogs-stald, og den gik jeg efter, men jeg var forvirret over de priser, jeg fik hjem på projektet. Det var æbler og pærer, jeg sammenlignede", forklarer Benny Ørskov Kronborg.

Søren Jacobsen, Danish Farm Design, supplerer:

"Vi er kommet med i projektet, da Benny havde taget en del af beslutningerne for byggeriet. Vi har hjulpet med at dele projektet og priserne op i mindre bidder", siger han og fortsætter:

"Der er bygget et godt, langtidsholdbart projekt, som kan bruges til slagtesvin og ikke andet. Der var krav om gyllekøling, og så er anlægget forberedt til hyppig gylleudslusning med ventiler".

Haft ro i maven hele tiden

Midt i en tid med stigende priser og inflation, der er på det højeste i mange år, har Benny Ørskov Kronborg ikke har sine betænkeligheder ved at sætte byggeriet i gang:

"Priserne er hentet hjem, før de begyndte at løbe løbsk, og vi har ikke fået nogle ekstraregninger undervejs. Jeg har haft ro i maven hele vejen i processen, og jeg må sige, at Kjargaard Byg, der har stået for råhus-entreprisen, har været dybt professionelle".

I første omgang ser han frem til, at det spritnye staldanlæg kommer i drift, men han udelukker ikke, at fremtiden kan byde på en udvidelse.

"Måske kan det komme på tale at lukke de gamle stalde derhjemme, og så udvide her", siger han og nævner, at gyllestrengen lavet, så den kan bruges til en udvidelse.

Faktaboks

Åben stald

  • 3. december kl. 10-15 afholdes åben stald på adressen Tusgårdvej 6, Hjerm, ved Holstebro.
  • Allan V. Pedersen, næstformand for L&F Gris, holder kl. 11 tale om fremtiden for dansk griseproduktion, og kl. 12.30 og 13.30 spiller bandet Tørfisk. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle