Ny tvillingestald gør Tommy til full-line-producent

I starten af maj kan Tommy Volsgaard tage en stor tvillingestald i brug med 4.850 stipladser. Dermed bliver han full-line-producent.

I 2016 overtog Tommy Volsgaard, ejer af Volsgaard Avl & Opformering, et staldanlæg få hundrede meter øst for Ørnhøj i Vestjylland. Hensigten var at opfede sine fravænnede galtgrise til 30 kilo og sælge dem videre. Men med opførelse af en tvillingestald, der efter planen står helt klar til brug i forbindelse med et åben stald-arrangement 6. maj, tager han skridtet videre og lukker sin produktion af.

- Frem til 2016 solgte vi vores galtgrise ved syv kilo. Derfor købte vi ejendommen her, fordi det blev mere populært at aftage 30 kilos-grise, forklarer han.

De senere år med store prisudsving på smågrise og slagtegrise fik for en rum tid siden Tommy Volsgaard til at gå i byggetanker.

- Galtgrise fra avlsbesætninger er et restprodukt, som er svært at komme af med. Vi er afhængige af, at andre vil aftage grisene, og det har ikke hele tiden været nemt. Derfor har vi valgt at bygge et staldanlæg til alle galtgrise for også at få et bedre flow i produktionen, siger Tommy Volsgaard, der driver avl og opformering på basis af to sohold med samlet 1.300 søer.

Stalden ligger to meter lavere

Tvillingestalden, som Kjargaard Byg har haft hovedentreprisen på, er forbundet med en forbindelsesgang til den eksisterende klimastald. Gangen skråner en del, idet de nye stalde er placeret to meter lavere end den gamle klimastald. Derfor har der ikke været behov for at tilføre jord til byggeriet.

Den nye stald er opført med kemisk luftrenser fra Agrifarm, Big Dutchman har leveret foderanlæg, Skov står for ventilationen, og der er gyllekøling og forhøjede luftafkast på to meter for at leve op til miljøkravene.

Stalden er forberedt til hyppig gylleudslusning, men det har ikke været et krav for at få stalden opført.

Har bygget sammen flere gange

Kjargaard Byg var en naturlig partner for Tommy Volsgaards byggetanker, og de blev som de eneste spurgt, da planerne om en ny stald blev mere konkrete.

- Kjargaard Byg har bygget for mig fem-seks gange siden 2013. Det handler om tillid og et godt samarbejde, og så har de givet OK priser, forklarende en smilende Tommy Volsgaard om samarbejdet.

Tue Risom fra Kjargaard Byg supplerer:

- Der er tale om en produktionssikker stald, hvor der er fuld sektionering på ugehold og vådfoder med ædetidsstyring. Stalden er samtidig forberedt på en udvidelse. Der kan sættes ekstra luftrenser på, og stalden kan udvides til siden og ved en forlængelse af en stald.

Midt i den igangværende byggeproces er en udvidelse dog ikke noget, der ligger i kortene hos Tommy Volsgaard.

- Stalden er forberedt på, at den kan udvides. Men det er nok ikke noget, der sker i min tid. Jeg har heller ikke søerne til det. Nu vil jeg glæde mig over, at jeg har fået en stald, hvor jeg kan opfede mine galtgrise, siger han.

Emneord Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle