Ny undersøgelse: Hele haler gav halebid hos 52 procent af grisene

Ukuperede grise får halebid i op mod 52 procents tilfælde, viser ny undersøgelse fra Seges Svineproduktion.

Halebid er et problem hos grise med ukuperede haler, mens grise med kuperede haler kun i meget begrænset omfang får halebid.

Det viser resultaterne fra en ny undersøgelse, som Seges Svineproduktion har foretaget i to besætninger med henholdsvis kuperede og ukuperede grise.

»Der var en forekomst af halebid hos de ukuperede grise på 52 procent i den ene besætning og 23 procent i den anden besætning. Blandt grisene med kuperede haler var der 0,4 procent henholdsvis nul procent, der fik halebid i de to besætninger«, anfører forfatterne bag undersøgelsen.

I besætning et var halebiddene fordelt på cirka 90 procent af stierne, og i besætning to var det cirka 70 procent af stierne.

»Det betød, at halebiddene ikke var isoleret til deciderede udbrud i få hold eller stier, men derimod var et konstant problem, som krævede indsatser og ekstra arbejde i de fleste stier og i alle hold«, anfører Seges-forfatterne.

Ved halebid i en sti blev der tildelt ekstra rode- og beskæftigelsesmaterialee.

Flere end 2.200 grise indgik i undersøgelsen pr. gruppe, som i begge besætninger var fordelt over ti hold grise og en periode på halvandet år i hver besætning.

Få bemærkninger på slagteriet

Antallet af slagteribemærkninger for halebid var væsentligt lavere end den reelle forekomst i vækstperioden. For grupperne med ukuperede haler var der bemærkninger for halebid hos 0,9 procent af grisene i besætning et og 1,9 procent i besætning to.

»Så en estimering af forekomsten af haleskader vil aktuelt ikke kunne baseres på kødkontrollen, da dette vil underestimere forekomsten af halebidte grise væsentligt. Det skyldes, at de fleste halebid opstod i første del af vækstperioden og således var helet ved levering«, fremgår det af rapporten.

Forfatterne bag undersøgelsen mener, de mange halebid giver velfærdsmæssige udfordringer.

»Den høje forekomst af halebid understreger, at undladelse af kupering vil være forbundet med velfærdsmæssige udfordringer - selv i besætninger med højt niveau af management og generel lav forekomst af halebid ved grise med kuperede haler. Endvidere, at der er behov for yderligere forskning på området for at kunne anvise, hvorledes grise kan produceres i traditionel produktion med lange haler med lav forekomst af halebidning«, bemærker forfatterne bag undersøgelsen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle