Ny vaccine mod influenza er klar til salg

Respiporc Flupan beskytter mod H1N1pan influenza, der tegner sig for en fjerdedel af de diagnosticerede influenza-tilfælde i Danmark.

Siden H1N1pan blev påvist i Danmark første gang i 2009, er forekomsten steget og ligger nu på omkring 25 procent af de diagnosticerede tilfælde i Danmark.

Hidtil har der ikke været registreret en vaccine mod denne type, men nu har IDT Biologika lanceret Respiporc FLUpan, der dækker mod denne type.

»Danmark og Tyskland er de to første lande, der får adgang til den nye vaccine«, lyder det fra dyrlægerne Rikke Søgaard og Jens Dam, IDT Biologika.

Diagnostik nødvendig

Før man skifter til den nye vaccine, er det dog vigtigt, at man får fastlagt, hvilken undertype man har i sin besætning.

Det sker ved hjælp af et sæt næsesvaberprøver fra grisene, som besætningsdyrlægen er behjælpelig med at tage.

Kun i de tilfælde, hvor prøverne viser, at der er tale om H1N1pan i besætningen, vil den nye vaccine have effekt.

»Har man god effekt af sin nuværende influenzavaccine, er der ingen grund til at skifte«, siger Rikke Søgaard.

Der er meget lille sandsynlighed for, at besætningen er positiv for begge typer.

»Vi har kun påvist begge typer samtidig i megt få danske besætninger«, fortæller Jens Dam.

Derimod er der mange eksempler på, at en besætning i løbet af få måneder kan skifte fra at være positiv for den ene undertype til at være positiv for en anden undertype.

Skal besætningen være dækket, skal vaccinen ændres i takt hermed.

»Når den nye vaccine er tilgængelig, er diagnostikken endnu mere central end før«, påpeger Rikke Søgaard.

 

 

Blitz

Man kan enten blitz-vaccinere alle søer og orner fx tre gange årligt, eller man kan følge en plan, hvor alle gylte og søer vaccineres før faring.

Blitz-vaccination giver normalt den bedste immunitet i hele besætningen, mens vaccination før faring giver bedst beskyttelse af pattegrisene.

Det er forholdene i den enkelte besætning, der afgør, om man skal vælge den ene eller den anden metode.

»Vi anbefaler som sådan ikke den ene strategi frem for den anden. Det er op til besætningsdyrlægen at afgøre, hvilken fremgangsmåde der er bedst i hver enkelt besætning«, lyder det fra Jens Dam.

IDT Biologika sælger omkring tre mio. doser influenzavaccine årligt i Danmark.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle