Nye PRRS-varianter gør ondt i Spanien og USA

Spanien og USA har store udfordringer med at bekæmpe nye PRRS-varianter, som resulterer i store tab. Udviklingen understreger vigtigheden af dansk PRRS-indsats, påpeger L&F-dyrlæge.

Antallet af smågrise, som spanske griseproducenter importerer fra andre europæiske lande, herunder Danmark, har været stigende i den seneste tid.

Behovet for at importere smågrise kædes sammen med landets problemer med at bekæmpe en forholdsvis ny PRRS-stamme, der går under navnet Rosalia opkaldt efter en spansk sangerinde og medfører høj dødelighed i besætningerne i den nordlige del af landet.

Tilsvarende er der i amerikanske medier meldinger om en tilsvarende alvorlig PRRS-stamme, der benævnes 1-4-4 og har raseret og skabt forøget dødelighed i flere hundrede besætninger i særligt Iowa og Minnesota, der er nogle af de grisetunge stater i USA.

På dansk grund er der aktuelt de velkendte PRRS-stammer, som har været en del af dagligdagen i en årrække. S

idste år blev iværksat en plan for at nedbringe antallet af PRRS-positive besætninger, og tiltaget er det helt rigtige med de spanske og amerikanske virus-varianter i baghovedet, mener Nicolai Rosager Weber, dyrlæge og projektleder for PRRS-planen hos Landbrug & Fødevarer:

- Udbruddene i Spanien og USA er tankevækkende med mere smitte, de er sværere at sanere, og det tager længere tid for besætningerne at komme tilbage til normalen. I USA har de haft PRRS-virus siden 1990erne, og den seneste udvikling viser, at det går den forkerte vej med rigtig meget virus i cirkulation. Fra covid-lærdommen ved vi, at jo mere virus, jo større risiko er der for, at der opstår rekombinationer af virus, som i nogle tilfælde kan give værre virus-varianter.

Vacciner er ikke langtidsholdbar løsning

I besætninger kan PRRS kontrolleres med vacciner, men for Nicolai Rosager Weber er de ikke en langtidsholdbar løsning.

- Jeg skal ikke tale vaccinerne ned, men de giver ikke fuld beskyttelse, og de kan ikke stå alene, når der skal kontrol over smitten, fordi der stadig er virus i cirkulation, der kan smitte. Det så vi også i Horsens, hvor det var to godkendte vacciner, som gav en ny rekombination af virus, forklarer han og nævner, at den ultimative løsning i Danmark vil være, at al PRRS-virus over tid udryddes.

- Det kan ikke være en ulempe for den danske smågriseeksport, hvis vi bliver fri for PRRS. Spanierne har allerede øget deres opmærksomhed på de smågrise, de importerer, påpeger Nicolai Rosager Weber.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle