
Et fald på 19 procent i forbruget af antibiotika opgjort som ADD (animal daily dose) per slagtegris fra 2020 til 2022 er et overraskende stort fald.
Det kommer i hvert fald bag på dyrlæge Jesper B. Sanden, Porcus. Han har dog et bud på en forklaring på udviklingen.
- Jeg oplever, at flere smågrise bliver vaccineret mod Lawsonia i forhold til for blot to år siden. Det er nok en væsentlig del af forklaringen, lyder det fra Jesper B. Sanden.
Han fremhæver, at der er kommet en ny, god Lawsonia-vaccine fra MSD Animal Health i 2019 til injektion, og at den kan blandes med den kombinerede PCV2- og mycoplasmavaccine ligeledes til injektion.
Det kan spille ind på udbredelsen.
Jesper B. Sanden skønner, at omkring 20 procent af smågrisene vaccineres mod Lawsonia i dag.
Det skøn bekræfter dyrlæge Gitte Blach Nielsen, MSD Animal Health, der markedsfører den ene af to vacciner mod Lawsonia, der er tilgængelig i Danmark. Boehringer Ingelheim markedsfører den anden.
På baggrund af offentligt tilgængelige data fra Vetstat kan man beregne, at 20 til 21 procent af smågrisene blev vaccineret mod Lawsonia i 2022. Gitte Blach Nielsen fornemmer, at andelen fortsat stiger.
Går man tilbage til 2019, blev blot ni procent af grisene vaccineret mod Lawsonia.
Studie
Et ph.d-studie af dyrlæge Susanne Leth Musse, publiceret i 2022, bekræftede, at grise vaccineret med Porcilis Lawsonia ikke så hyppigt behandles med antibiotika som uvaccinerede grise.
Hendes studie omfatter tæt ved 4.500 slagtegrise i to højstatusbesætninger, der begge havde subklinisk Lawsonia.
Grisene blev vaccineret ved fravænning og derefter fulgt til slagtning.
Den ene besætning antibiotika-behandlede alle ikke-vaccinerede stier mod diarré, mens kun 31 procent af de vaccinerede stier blev antibiotika-behandlet mod diarré.
I den anden besætning var tallene henholdsvis 68 procent (ikke vaccinerede stier) og 50 procent (vaccinerede stier).
- I begge besætninger blev færre vaccinerede grise individuelt behandlet med antibiotika mod diarré i forhold til ikke vaccinerede grise, siger Susanne Leth Musse.
Slår dette resultat igennem i praksis, kan det forklare om ikke hele faldet, så i hvert fald en stor del af faldet i forbruget af antibiotika til slagtegrise.
Susanne Leth Musses undersøgelse viste et fald i foderforbruget hos slagtegrise på henholdsvis 0,05 og 0,09 foderenheder per kilogram tilvækst for de vaccinerede grise i forhold til uvaccinerede grise.
Daglig tilvækst var henholdsvis 31 og 43 gram højere for vaccinerede grise i de to besætninger.
Desuden var forskellen i daglig tilvækst reduceret i stierne med vaccinerede grise som tegn på en mere ensartet tilvækst.
Derimod var der ingen forskel i dødelighed mellem grupperne.
Gitte Blach Nielsen tilføjer, at et konstant stigende pres for et reducere forbruget af antibiotika sammen med høje foderpriser også trækker i retning af, at flere grise vaccineres.
- Vi oplever i hvert fald fortsat et stigende salg af vaccinen, siger Gitte Blach Nielsen.
Faktaboks
Antibiotikaforbrug
- Forbruget til grise opdeles til søer, smågrise og slagtegrise.
- Til slagtegrise er forbruget faldet 19 procent per slagtegris fra 2020 til 2022 opgjort som ADD (animal daily dose).
- Det fremgår af offentlige data fra Vetstat.
Relaterede artikler
Kommentarer