Nyt foder gav stort løft til mavesundheden

Det gik gradvist ringere og ringere i slagtesvinestalden hos Anders Ørts. En USK-undersøgelse af 20 grise bekræftede, at der skulle ske noget.

Artiklen er publiceret første gang i fagmagasinet SVIN, april 2019. 

USK-undersøgelsen i august 2016 bekræftede, at der var noget galt med mavesundheden i slagtesvinestalden hos Anders Ørts. 6 ud af 20 slagtesvin havde mavesår grad 8 eller mere, og 9 ud af 20 havde ar.

»Dødeligheden havde også sneget sig op over fem procent «, husker Anders Ørts.

Han beskriver selv, at smågrisene så pæne ud, når de blev indsat fra klimastalden omkring 30 kg, men så var der flere, der blev blege og faldt fra.

Med USK-undersøgelsen i hånden kontakter han Jan Kristensen, DLG, og drøfter situationen. De bliver enige om at skifte til expandatfoder og at ændre på formalingsgraden, så foderstrukturen bliver grovere.

»Det eksperimenterer vi med i løbet af vinteren 2016/17«, fortæller han.

De nye tiltag hjælper lidt på situationen i slagtesvinestalden, men effektiviteten når ikke tilbage på det gamle niveau.

»I maj 2017 foreslår Jan Kristensen, at vi prøver deres nye Gastro-foder«, siger Anders Ørts.

En god mavesundhed er grundlaget for et godt resultat. Det er til venstre Jan Krisensen, DLG,
og Anders Ørts enige om.

Vendepunkt

Det bliver et vendepunkt. DLG havde introduceret Gastro nogle måneder tidligere og havde gode erfaringer med foderet i besætninger, hvor der var problemer med mavesundheden.

Gastro indeholder blandt andet havre, roepiller, syrebuffer og natriumbikarbonat foruden 39 procent byg.

Den blev leveret som expandat med et energiindhold på 102 foderenheder og 120 gram fordøjeligt  råprotein. På papiret en skåneblanding som man kunne frygte, at grisene ikke ville vokse af.

Det går imidlertid anderledes. I løbet af de kommende måneder forbedrer situationen i slagtesvinestalden sig, og dødeligheden falder.

En ny USK-undersøgelse i august 2017 viser, at der ud af 21 undersøgte grise ikke findes mavesår på grad otte eller højere. Der er tre grise med ar ud af 21 undersøgte grise. Alt i alt et noget andet og mere positivt resultat end USKundersøgelsen fra året før.

Anders Ørst kan da også mærke, at tilvæksten stiger og, at der er færre blege grise i stalden, og tør derfor skifte til Gastro i piller.

»Efter, at vi skifter til Gastro falder dødeligheden til mellem to en halv og tre procent «, fortæller han.

Tilvæksten stiger til omkring 1.100 gram og foderforbruget kommer helt ned på 2,5 foderenheder pr. kg tilvækst.

Og nok så bemærkelsesværdigt så stiger kødprocenten til 61, og den stiger fortsat.

Der er ondartet lungesyge type 2 (ap2) i besætningen, som af og til giver dødsfald i stalden, ligesom brok er årsag til dødsfald.

»Vi er måske nede på, at en tredjedel af dødeligheden skyldes mavesår«, mener Anders Ørts.

Da der tilsyneladende var kommet fod på problemerne med mavesår, prøver han fra 1. januar 2019 at skifte fra Gastro til en mere almindelig strukturblanding.

Den er seks kr. billigere pr. 100 kg og indeholder en foderenhed mere.

»Jeg skifter kun på grund af prisen, men jeg holder fortsat øje med mavesundheden«, siger Anders Ørts.

For Jan Kristensen er Gastroblandingerne et bevis på, at man trods et lavt energiindhold godt kan have høj tilvækst og lavt foderforbrug.

»Det fortæller mig samtidig, hvor stor værdi en sund mave har for grisens præstationer«, siger Jan Kristensen.

Ud over et andet råvareindhold indeholder Gastro både revet og almindelig formalet hvede.

»På foderfabrikkerne går vi meget op i formalingsprofilen for kornet, som skal ligge inden for snævre rammer«, siger Jan Kristensen.

Omkring 40 procent af DLGs slagtesvinefoder er (pr. april 2019, red.) enten Gastro, Svin Plus Struktur eller andre blandinger med særlig vægt på mavesundheden.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle