Overblik: 9 foderautomater til slagtesvin – mange doseringsmuligheder mindsker spild

Ved valg af foderautomater til slagtesvin er der en række ting, man skal være opmærksom på. Det gælder blandt andet fodertype, og hvor let rengøringen er. Se oversigten med ni modeller af foderautomater på det danske marked.

Når man skal vælge foderautomat, bør man vælge automater, hvor tørfoder og vand er adskilt.

”Vandet må ikke kunne flyde ind over plateauet, hvor foderet tildeles, og havne i foderet. Dette kan medføre, at foderet bliver fugtigt og danner bro”, siger Torben Jensen, som er chefforsker hos Seges.

”Desuden skal man være opmærksom på, hvor mange ædepladser automaten har og dermed, hvor mange grise den kan betjene. Den skal kunne betjene det antal grise, som går i stien", fortæller Torben Jensen.

I den forbindelse skal man huske på, at melfoder optages langsommere end pelleteret foder. Det betyder, at automaten ikke kan betjene lige så mange grise, hvis der anvendes melfoder i forhold til pelleteret foder.

Præcis indstilling af foder mindsker spild

For at undgå spild er det vigtigt, at der er mulighed for at indstille foderdoseringen præcist.

”Specielt i automater, hvorfra foderet drysser fra uddoseringsenheden og ned i en krybbe, hvor der også tildeles vand”, forklarer Torben Jensen.

Her er det vigtigt, at automaten har mange indstillingsmuligheder, så fodermængden kan justeres efter grisenes ædelyst.

En for stor fodermængde kan give foderspild, da grisene så ikke æder i det tempo, foderet tildeles. Det skyldes, at grisene så vil lade gammelt fugtigt foder ligge og i stedet lukke nyt friskt foder ud. 

Vær opmærksom på hygiejnen

I forbindelse med rengøringen er det en fordel, hvis automaten kan gøres ren uden, at man skal skille den for meget ad. Det er både for at gøre rengøringen mere effektiv, men også for at sikre, at den bliver grundig nok.

Efter rengøringen skal automaten have lov til at tørre ordentligt ud, så der ikke kommer fugt i foderet, og automaten danner bro.

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE Side 1 OVERSIGTEN

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE Side 2 OVERSIGTEN

Redaktionens deadline for denne artikel: Oktober 2019

Bemærk, at ovenstående liste er tænkt som en inspiration. Listen er ikke nødvendigvis komplet med alle foderautomater til slagtesvin, der forhandles i Danmark.

Kontakt redaktionen, hvis du mener der er andre foderautomater til slagtesvin på det danske marked, vi bør medtage i en senere opdatering: post@landbrugsmedierne.dk

Faktaboks

5 gode råd

  • Automat med adskilt tørfoder og vand hindrer fugtigt foder og brodannelse
  • OBS at antal ædepladser passer til antal grise i stien
  • Automat med mange indstillingsmuligheder er vigtig for at undgå foderspild
  • Automater bør ikke skulle adskilles, for at de kan rengøres
  • Fodertype har betydning for, hvor mange grise, en automat kan betjene

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle