Overblik: Fire behandlingsvogne – vælg den som passer til dine behov

Indkøb af en behandlingsvogn kan give en markant øget effektivitet, men man skal have overblik over hvilke rutiner man har og have dem samlet for at den fungerer optimalt. Se oversigten med data for fire behandlingsvogne på det danske marked.

Behandlingsvogne kan have mange former og funktioner.

”Der findes både simple modeller, hvor der er tale om en vogn med et par kasser og evt. en kasterationsbænk; men der findes også mere tekniske modeller hvor man kan udføre mange opgaver” forklarer Lotte Skade som er dyrlæge og konsulent hos Seges.

Derfor skal man overveje hvilke behov man har inden man anskaffer sig en behandlingsvogn. En af måderne man kan  afklaret det, er ved at få lov til at afprøve vognen et par uger, inden man foretager et endeligt køb. Det tager som regel 2-3 uger før en ny rutine fungerer som den skal. Af samme grund er det også en god ide at sikre sig, at man kan tilføje mere udstyr senere, hvis ens behov ændrer sig.

Samling af rutiner øger effektivitet

”Behandlingsvogne er mest effektive hvis man har mange rutiner der udføres samtidigt, således at man ikke skal have fat i grisene flere gange i løbet af ugen”, siger Lotte Skade.

Vognen mister nemlig det element, som gør den mere effektiv, som er, at man har grisene samlet et sted i en god arbejdshøjde.

Det er nemt og hurtigt at håndtere grisene med en behandlingsvogn hvor flere opgaver kan udføres lige efter hinanden. Det tager til gengæld lidt ekstra tid at flytte grisene fra sti til vogn, så effektiviteten mistes hvis man skal have grisene op på behandlingsvognen mere end én gang.  

Smertelindring skal have tid til at virke

Med en behandlingsvogn kan man for eksempel sætte øremærker i, halekupere og kastrere lige efter hinanden.

”Her kan det være en god ide at have en anden person til at gå i forvejen og tildele smertelindrende og lokalbedøvende middel, for at det kan nå at virke” fortæller Lotte Skade.

Det går nemlig meget hurtigt med behandlingsvognen når først den er en del af rutinerne.

Mindre risiko for selvinjektioner

Der er ofte en bedre sikkerhed for arbejderen forbundet med brug af behandlingsvogn, da man bruger begge hænder til at fastholde og håndtere grisene. Uden brug af vogn har man kun en hånd til rådighed, mens den anden bruges til at udføre en opgave som for eksempel injektion. Det giver større risici for selvinjektioner.

Man bør desuden være opmærksom på hvor let den er at rengøre, da der kan være steder det er svært at komme til, hvis der er meget udstyr på behandlingsvognen.

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE OVERSIGTEN

Redaktionens deadline for denne artikel: August 2019

Bemærk, at ovenstående liste er tænkt som en inspiration. Listen er ikke nødvendigvis komplet med alle behandlingsvogne, der forhandles i Danmark.

Kontakt redaktionen, hvis du mener der er andre behandlingsvogne på det danske marked, vi bør medtage i en senere opdatering: post@landbrugsmedierne.dk

Faktaboks

5 gode råd før anskaffelse

  • Undersøg om man kan få lov at afprøve behandlingsvognen inden køb
  • Få overblik over rutiner inden køb - samlede rutiner gør den mest effektiv
  • Kasserne til opbevaring af grisene skal let kunne vaskes dagligt
  • Er strøm lettilgængeligt på staldens gange
  • Undersøg om leasing eller køb er det rette for dig

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle