Overblik: Otte slags mælkepulver - mange varianter og kvaliteter

Sammensætning, pris og mælkeanlæg er vigtige faktorer, når valg af mælkeerstatning skal tages. Se oversigten med gennemgang af nøgledata for otte forskellige slags mælkepulver.

Af Henning Laen Sørensen. Data research: Jens Kristian Aagaard

»Pattegrisen skal kunne fordøje råvarerne i et mælkepulver for at sikre det optimale udbytte af pulver og mælkeanlæg. Og prisen er afgørende for, at soholderen kan få tilbagebetalt omkostningen«, siger seniorkonsulent Marie Louise Madelung Pedersen, Anlæg & Miljø, Seges.

Mælkeerstatning indeholder mælkeprodukter såsom skummetmælkspulver, vallepulver, alleproteinkoncentrat, laktose m.m. Disse produkter produceres af mejerindustrien og benyttes til mange formål såsom human ernæring eller foderproduktion.

Derfor findes de i forskellige varianter og kvaliteter. Der benyttes også biprodukter såsom kasserede mælkepulvere til spædbørn.

»Et enkelt mælkeprodukt afspejler som regel ikke grisens behov, det er sammensætningen af flere råvarer, der giver den rigtige blanding. For at optimere på pris og sammensætning tilsættes der vegetabilske råvarer, f.eks. vegetabilske fedtsyrer og proteinkoncentrater.

Sammensætningen og valget af råvarer har til gengæld stor betydning for pattegrisens evne til at fordøje mælkepulveret «, siger seniorkonsulenten.

Mælkepulver er supplerende

Hun pointerer, at mælkepulveret er ’supplerende mælk’. De er ikke designet til, at grisene skal leve af disse alene, men som et supplement til soens mælk.

Blandingerne skal være designet til at kunne køre i automatiske mælkeanlæg. Råvarerne skal let kunne opløses tll en ensartet blanding uden klumper i blandetanken.

Derudover skal råvarerne kunne tåle den mekaniske påvirkning af omrøring og kunne pumpes gennem de rørdimensioner, der er i anlægget, samt igennem de ventiler, der udfodrer blandingen.

I mælkekoppen skal blandingen igen være så ensartet som muligt, så der ikke sker en bundfældning.

Hygiejnekrav

»Derudover er der hygiejnekrav. Blandingen kan i nogle anlæg stå i rør og anlæg i 24 timer ved staldtemperatur.

Derfor kan selve anlægget være en begrænsning for hvilke råvarer, der er i de forskellige mælkeerstatninger «, siger Marie Louise Madelung Pedersen.

 

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 1 AF OVERSIGTEN

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 2 AF OVERSIGTEN

Redaktionens deadline for denne artikel: April 2019

Bemærk, at ovenstående liste er tænkt som en inspiration. Listen er ikke nødvendigvis komplet med alle slags mælkepulver, der forhandles i Danmark.

Kontakt redaktionen, hvis du mener der er andre slags mælkepulver på det danske marked, vi bør medtage i en senere opdatering: post@landbrugsmedierne.dk

Dette overblik er første gang publiceret i fagmagasinet SVIN, maj 2019.

Faktaboks

Fem råd om mælkepulver

  • Sammensætningen og valget af råvarer har stor betydning for pattegrisens evne til at fordøje mælkepulveret
  • Mælkepulveret er ’supplerende mælk’. Det er ikke designet til, at grisene skal leve af disse alene, men som et supplement.
  • Prisen er afgørende for, at soholderen kan få tilbagebetalt omkostningen.
  • Råvarerne skal kunne tåle den mekaniske påvirkning i anlægget.
  • Blandingen skal i nogle anlæg kunne stå i rør og anlæg i 24 timer ved staldtemperatur.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle