På tilbudsjagt i Spanien: Så lidt koster grise- og oksekød

Ugen På Spidsen: Mens de danske fødevarepriser er eksploderet i foråret, så er prisen på okse- og grisekød ufatteligt meget lavere i Spanien, der endda har en grisenotering langt over den danske.

Vi tager i lighed med sidste uges grisklumme en runde mere med de spanske kølediske, for de afslører utrolige prisforskelle i en tid, hvor den spanske notering er flere kroner højere end den danske.

Og med sådan en forskel siger logikken, at de spanske forbrugere burde give mere for grisekød end de danske forbrugere.

Vi starter imidlertid et andet sted. Min familie med tre teenagedøtre er store fans af oksekød - til brug i burgere, lasagne osv. Da vi var i Spanien i sommerferien for få uger siden blev der indkøbt en del oksekød, som umiddelbart var af rigtig god kvalitet. Vi var i hvert fald ikke skuffede.

Prisen på det spanske oksekød er et af de tydeligste tegn på enorme prisforskelle mellem danske og spanske supermarkeder. 

Hvad siger du for eksempel til et kilo hakket oksefars - fedtprocent ukendt - til 6,18 euro eller omregnet til 46 danske kroner. 

I Danmark er listeprisen på oksekød med 8-12 procent fedt gået forbi ufattelige 100 kroner pr. kilo.

Prisen på spansk oksekød skulle man tro var fra før inflationen gik amok, men billedet af oksekødet fra Mercadona-supermarkedskæden er taget i midten af juli 2022. Foto: Søren Tobberup Hansen.

 

Har de lavere omkostninger i Spanien?

Nuvel, det er muligt at få oksekød på tilbud for tiden i Danmark. Forleden nappede jeg således et kilo oksefars til 70 kroner i den lokale Rema 1000. Men forskellen er bare enorm - og kan i min optik ikke forklares med øgede omkostninger supermarkederne imellem eller forskel i momsen på fødevarer.

I et dansk discount-supermarked er der ofte kun ganske få på arbejde, mens jeg så ikke under 15 ansatte i et Mercadona-supermarked i udkanten af Malaga, der nok var dobbelt størrelse af et dansk discount-supermarked.

Desuden havde det spansk supermarked en fast vagt - han er heller ikke gratis.

De mange ansatte skyldes blandt andet, at der flere betjente områder i supermarkedet med udskæring af tørret skinke eller udlevering af frisk fisk, som er en stor artikel i Spanien. 

Det her syn tror jeg ikke, man kan opleve i Danmark i noget supermarked. I Spanien er brugt meget hyldeplads til at sælge forskellige griseudskæringer. Det virker langt mere salgsfremmende i mine øjne frem for, at man i Danmark skal læne sig ind over kølediske for at finde kødet, som i øvrigt heller ikke findes i så mange forskellige varianter og udskæringer. Foto: Søren Tobberup Hansen.
 

Vi kan lære noget fra Spanien om salg

Det er ikke fordi, jeg har et ønske om små områder i ethvert dansk supermarked, hvor der er bemanding på, men vi kan fortsat godt lære en del af den spanske måde at præsentere fødevarer på.

Ofte er der i Spanien tænkt langt med produktudvikling, så der for eksempel er flere burger-varianter - også vegetarudgaver, der er lige til at lægge på grillen. Det burde være nemt at kopiere nogle af de spanske måder at sælge fødevarer på.

Her kan jeg tælle omkring syv forskellige varianter af kød eller plantefars (den grønne på øverste hylde!). Så er det nemt at lave aftensmad. Længere nede på hylderne ses frikadelle-formet fars, som jeg havde fornøjelsen af i både 2021 og 2022. Det smager glimrende, og så er det nemt at tilberede. Foto: Søren Tobberup Hansen. 


Og så tilbage til grisekødet i Spanien. Her kan jeg afsløre, at et kilo grisefars i midten af juli stod til 4,7 euro - det er 35 danske kroner. Og med en notering hen over sommeren på den gode side af 16 kroner er der ikke meget avance tilbage.

Her beviset på meget billigt grisekød i Spanien - langt lavere end priserne i Danmark, og det er en realitet selv om den spanske grisenotering er langt over den danske. Foto: Søren Tobberup Hansen.

Kære læsere - tag indkøbskurven i hånden og gå en tur i dit lokale supermarked. Jeg lover, at I ikke kan finde et kilo grisefars, der bare er i nærheden af 35 kroner. Og det burde jo være nemmere i Danmark frem for i Spanien, når den danske notering ifølge den tyske producentforening ISN’s europæiske noteringssammenligning i uge 33 var på 13,17 kroner mod 16,57 kroner i Spanien.

Søren Tobberup Hansen er journalist og grisefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Gris og Gris Online.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Gris online, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og grisefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Gris og Gris Online, griseugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle