Pig Academy samler alle produktionsledere: Rart med et nyt netværk

To dage i september blev Pig Academy afholdt på Bygholm Landbrugsskole for at udfordre faglige, men ikke mindst for at samle eleverne med hang til grise for at skabe et styrket sammenhold på uddannelsen som produktionsleder.

Gårsdagens bartur i Horsens giver sig til kende i et par heftige gab hos et par af eleverne på produktionsleder-uddannelsen på en torsdag formiddag, mens eleverne i grupper i kursuslokale 1 på Bygholm Landbrugsskole præsenterer observationer for hinanden fra de besætninger, de har besøgt dagen forinden.

Fagligheden fylder en del, men et styrket socialt fællesskab er også en vigtig del af hele konceptet bag Pig Academy, som forleden samlede alle landets elever på produktionsleder-uddannelsen med interesse for grise.

Pig Academy er et projekt, som Svineafgiftsfonden i år valgte at støtte med 1,1 millioner kroner, og blandt meget andet skal projektet sikre gennemførelse af fysisk arrangementer for elever på produktionsuddannelsen og 2. hovedforløb.

Materialer til undervisning, dannelse af grisekorps og faglig styrkelse af underviserne, der har elever med interesse for grise, er andre tiltag under Pig Academy.

- Vi har samlet 23 elever på produktionsleder-uddannelsen, der kommer fra Lundbæk, Asmildkloster, Dalum og Bygholm, i nogle dage for at styrke deres uddannelse, men også deres sammenhold og netværk, forklarer Dorthe Poulsgård Frandsen, chefkonsulent hos Seges Innovation, og fortsætter:

- En af vores udfordringer er at fastholde de unge til at fortsætte med at blive på uddannelserne med grise. Ved at samle alle elever på en uddannelse opnår de forhåbentlig at føle, at de er en del af noget større.

- Nogle af eleverne kender hinanden i forvejen - måske fra 2. hovedforløb, men målet er, at de kan få et bedre netværk via andre, der også arbejder med og interesserer sig for grise.

Sammen med griseunderviser på Nordjyllands Landbrugsskole, Lundbæk, Pia Schmidt Knudsen, glæder hun sig over de seneste års udvikling, hvor landbrugskolerne har oplevet større tilstrømning af elever end tidligere. Det skal gerne omsætte til flere elever med interesse for grise.

- Det er tredje gang, vi har et forløb som dette. Vi tror, at et par dage med både hygge og nørderier udi grise gør en forskel på den længere bane for, hvor mange der ender med at arbejde med grise, siger de samstemmende.

Rart med et nyt netværk

Anna Compton har et atypisk uddannelsesforløb, fordi hun som en af blot tre studerende på landsplan tager produktionsleder-uddannelsen på deltid.

Men det er en nødvendighed, når man skal jonglere med et barn og sammen med sin kæreste driver en gård med 900 søer ved Ikast.

Pig Academy ville hun dog ikke gå glip af, og det var samtidig en bonus for hende at lære at give nogle opgaver på gården fra sig og koncentrere sig om de faglige dage.

- Blandt os på deltid har vi et godt internt netværk, men de her dage med de andre elever på produktionsleder-uddannelsen er også gode til at skabe et netværk, og det er spændende at møde nye mennesker, siger hun og fortsætter:

- Jeg vil dog godt have haft, at vi kunne mødes igen to-tre gange yderligere, men jeg håber da, at jeg ser nogle af de andre igen til Grisekongressen,

Hun har særligt nydt at se og høre, hvordan andre studerende anskuer de forskellige faglige udfordringer, som Pig Academy-dagene har budt på.

Anna Compton, 29 år.

Det er meget givende

Jeppe Volsgaard har sin dagligdag på Bygholm Landbrugsskole sammen med otte andre elever på Produktionsleder-uddannelsen, der også har valgt grise.

Derfor kendte han på forhånd en del af de 23 deltagere på Pig Academy-dagene, men han føler alligevel, han har fået udvidet sit netværk ved at snakke med og deltage i gruppearbejde med andre studerende.

- Det har været meget givende med dagene, da vi er kommet godt rundt om nogle emner. Jeg synes, det har været godt, at vi produktionsledere er blevet samlet på tværs, hvor vi har kunnet netværke, siger Jeppe Volsgaard, der dog har et ønske om hyppige samlinger af eleverne på uddannelsen.

- Produktionsleder-uddannelsen varer 20 uger, men skal vi rigtig få noget ud af hinanden, så skal vi nok mødes tre-fire gange i øjeblikket af uddannelsen, mener Jeppe Volsgaard.

Jeppe Volsgaard, 23 år.

Faktaboks

Fire facts om Pig Academy

  • Penge: Svineafgiftsfonden har i 2023 bevilliget 1,1 mio. kr. til Pig Academy, der har som mål, at flere unge tilvælger grise på landbrugsskolerne.
  • Initiativer: Midlerne har muliggjort en række initiativer - herunder de to faglige dage for elever på produktionsuddannelsen på Bygholm Landbrugsskole.
  • Faglighed: De to dage bød blandt andet på indlæg om ESG og gruppearbejde og efterfølgende fremlæggelse af oplevelser efter besøg i tre besætninger.
  • Fest: I år er Pig Academy-dagene lagt så tidligt, at eleverne har mulighed for at få et fælles bord til festen på Grisekongressen. Det skal bidrage til at styrke det sociale sammenhold mellem landets elever på produktionsleder-uddannelsen, der er samlet på en række skoler.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle