Opformering opsætter moderne brunstlys: Vi forventer bedre resultater

Bovbjerg Økologi har for få måneder siden fået opsat brunstlys, der lyser med 6000 kelvin.

Med den rette belysning er det muligt at forlænge grisenes brunst.

Det er en kendt sag, og ud fra den tanke har direktør og medejer Henriik Bovbjerg, Bovbjerg Økologi ved Give, nu valgt at opsætte specialbelysning i sostalden.

- Det er lyset, som gør, at søerne kommer i brunst og holder den. Det har vel noget at gøre med, at de tror, det er forår eller sommer. Det øger i hvert fald drægtighedsprocenten en smule, og så kan der blive født lidt flere grise, fortæller Henrik Bovbjerg i en pressemeddelelese fra RN Soltuions, der er leverandør af specialbelysningen.  
 
Den første installation var ved Bovbjerg Genetics i december, og to måneder senere gik turen til en nybygget stald ved Bovbjerg Økologi. 
 
-Vi satte egentlig det meste op selv, da RN Solutions har den her plug-and-play teknologi med deres belysning. Samtidig kan deres belysning også holde til miljøet i staldene, så det var grunden til at vi valgte det samarbejde. 

- Det, som gør, at lysene virker så godt for grisene, er, at det har lumen nok og lyser med over 6000 kelvin. Det skaber det, som vi kalder dagslys, og simulerer lyset fra forårs- og sommermånederne. Og der ved vi, at søerne bliver mere drægtige, forklarer Henrik Bovbjerg.

Den valgte løsning kalder RN Solutions for Brunst-Lys, og ifølge firmaet er den designet til dyrevelfærd og lever op til dyrlæger og internationale rådgiveres krav. 
 
Da det ikke er længe siden, at belysningen blev installeret, kan Henrik Bovbjerg ikke konkludere på resultaterne i forhold til produktionen, men han regner med, at effektiviteten vil stige.
 
-Det er jo lidt svært at regne på effektiviteten, det er jo ikke maskiner vi arbejder med. Så præcis hvor meget det stiger, er svært at sige. Men vi skulle helt sikkert gerne forbedre vores resultater, siger Henrik Bovbjerg.
 
RN Solutions oplyser, at de oplever meget varierende resultater ved at installere brunstlyset. Helt op til én ekstra gris per kuld og en øget faringsprocent med to til fem procentpoint.

Derudover hjælper lyset også med at forebygge omløbere, kastninger og tomme søer. Stort set alle der har fået installeret brunst-lyset har set en bedre brunst og færre søer som “står over”, lyder det fra firmaet.

Faktaboks

Bovbjerg Økologis brunstlys

  • LED staldarmaturer og spande-lamper fra RN Solutions er udviklet til staldmiljøer, og de tåler derfor store mængder af støv og vand, hvilket betyder, at armaturerne kan højtryksrenses. 
  • Installationen af RN Solutions lysprodukter kan ske via en prisbillig plug-and-play løsning, der kan monteres af arbejdsmand eller den sædvanlige el-installatør, eller med armaturer til fast installation med Push In klemmer.
  • Firmaets produkter leveres med 5-10 års garanti og er specialcoated mod ammoniak. 

Kilde: RN Solutions

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle