Skuffende kornhøst kræver tilpasninger for grisefoderet

Kornhøsten skuffede på både udbytte og kvalitet, så vær ekstra opmærksom på en række tilpasninger for grisefoderet.

 Af Jonas Bøge Breinholt, svinekonsulent, Velas 

Årets kornhøst er nu afsluttet, og den levede ikke op til vores forventninger. Udbyttet har svinget fra dårligt til acceptabelt, og kvaliteten af kernerne har vist sig at være meget varieret.

Desuden har der været en betydelig mængde grønne kerner. Det ser ud til, at fodersæsonen ikke bliver den letteste, vi har oplevet.

Når høsten er overstået, er der altid vigtige opgaver og beslutninger, der skal træffes:

Tilpas recepten til de nye råvarenormer og mængder

Mængden af byg er forskellig fra tidligere år, så det er nødvendigt at tilpasse recepterne for at få det til at række længst muligt.

Hvis der ikke gøres noget nu, kan det resultere i mangel på byg i foderblandingen senere, eller man kan blive tvunget til at købe byg ind.

Foderenhederne har også ændret sig betydeligt i år, så det er afgørende at opdatere recepterne, så du ved, hvad du fodrer med.

Vejning af 1, 2, 3 L foder

Foderets vægtfylde varierer konstant, især på dette tidspunkt, hvor kornet kan have en anden vandprocent end tidligere.

Derfor er det vigtigt at veje foderet i tørre automater for at sikre korrekte portioner.

Kvaliteten af kornet

Med den store variation i kornkvalitet i årets høst kan det være fornuftigt at tilsætte toksinbindere til mineralerne. Dette er især relevant, hvis kvaliteten ikke er optimal.

Det skal dog bemærkes, at toksinbindere ikke løser alle problemer. Dårligt korn kan føre til dårlige produktionsresultater.

Hvis kornet er af lav kvalitet, bør du overveje muligheden for at sælge det til biogasproduktion. Husk, at dette kræver, at kornet bliver nedkvalificeret/nedklassificeret, før det kan bruges til biogasproduktion.

Herefter kan du overveje, hvordan du kan købe bedre korn.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle