Betalt indhold af DanBred

Polte er fundamentet for fremtidens søer

Polte er en af hjørnestenene i soholdet. Løbende sortering af polte frem til første løbning er afgørende for din succes med fremtidige sohold. Og har du udvalgt de rigtige polte, har du lagt et solidt fundament for et godt sohold.

Det er derfor vigtigt, at de bedst mulige polte bliver udvalgt til dit sohold, så du, som landmand, er sikret langtidsholdbare og produktive søer.

Men hvordan udvælger du de rigtige polte, og hvad skal du være særligt opmærksom på? Her kommer nogle af DanBreds bedste anbefalinger ift. de faktorer, som du skal være opmærksom på, når du udvælger dine polte.

Rygraden i avl og produktion 

Udvælgelsen eller selektionen starter allerede i farestalden og skal foregå løbende gennem hele dyrets liv. Du skal derfor sørge for, at der fra start er så mange dyr i spil, at der er nok til at kunne frasortere, uden at du ender med for få, når de skal løbes, eller går på kompromis med kvaliteten af de polte, du løber.

Sikre kvalitet og holdbarhed

De ydre kvalitetsparametre, som dyrene bør udvælges efter for at sikre dig den bedst mulige kvalitet og holdbarhed, af din polt, kan inddeles i to hovedgrupper:

  • Eksteriør: dækker eksempelvis over benstilling og ensartede klove. 
  • Sundhed: involverer forhold som eksempelvis brok eller misdannede kønsorganer

For at vurdere poltens eksteriør skal du gennemgå dyret forfra, bagfra, fra siden og på undersiden – både stående og i bevægelse. Udgangspunktet er et dyr med ubrudte linjer, uden skavanker og med velansatte patter. Vurdér først dyret i fri bevægelse, og vær opmærksom på, at dyret skal have ubrudte linjer. Der skal være en lige linje fra poltens skulderparti og ned til kloven, så den ikke får en besværet gang, når den når til soholdet. Til slut er det vigtigt også at vurdere poltens klovstørrelse og retning samt benstilling.

Sikre kvalitet og holdbarhed
Tjek at der er en lige linje fra poltens skulderparti og ned til kloven. Foto: DanBred

I forhold til poltens sundhed skal du løbende være obs på, at polten fx ikke har brok, halebid, øresår, infektioner, herunder også infektion i poltens patter, og du skal sikre dig, at kønsorganerne ser normale ud.

Tilvækst og alder

- Da det er et levende dyr, vi arbejder med, skal eksteriør og sundhed løbende vurderes, fortæller Tanja Jensen, Afdelingsleder i Selektion & Kvalitet i DanBred. Og forsætter: Men udover eksteriør og sundhed skal du selvfølgelig også holde øje med tilvækst og alder samt ensartethed. Stræb altid efter optimal tilvækst for at sikre holdbarheden. Hvis du har enkelte hurtigvoksende dyr, skal du også have en plan for, hvordan du håndterer dem, da de kan løbes i en lavere alder. Dine polte skal have en rygspæktykkelse på 14-15 mm ved første løbning for at fremme maksimal produktivitet.

Udover at der kan være forskel i alder og tilvækst, er det vigtigt, at polten ikke har maksimal tilvækst, da det kan medføre risiko for bensvaghed og ømme led. Ligesom der er øget risiko for, at polten er for stor ved første løbning. Begge dele kan resultere i lavere holdbarhed for polten.

Fjernsupport til selektion

Ved selektion af polte kan der opstå tvivlsspørgsmål. Det kan DanBred nu overkomme ved brug af det banebrydende værktøj: Augmented Reality Remote Assistance (ARRA). Teknologien gør det muligt for dig visuelt at samarbejde med personer uden for gården, eksempelvis DanBreds selektionsteam, der kan rådgive og vejlede ved eventuelle tvivlsspørgsmål ifm. selektionen af polte.

Udover hjælp, sikrer værktøjet en højere biosikkerhed i din besætning, da antallet af personer, som kommer på besøg, mindskes. Og så bidrager det til, at du kan få endnu hurtigere hjælp, netop som problemerne opstår, da du ikke skal vente på transporttid eller overstået karantæne.

Selektion er ikke nok i sig selv

Selektionen er en betydelig del af at skabe gode polte, men husk, at plads og gode bundforhold er essentielt for poltene. Der skal være god plads samt tørre, skridsikre gulve at gå på – gerne fast gulv. Derudover bidrager opmærksomhed på fodringen af polte også til at sikre det bedste udgangspunkt for at opnå det fulde potentiale.

Med andre ord skal selektionen selvfølgelig gå hånd i hånd med god praksis og de rigtige rammer for at kunne støbe hjørnestenene til dit fremtidige, verdensklasse sohold.

Emneord sponsoreret, DanBred, polte, sohold, Griseavl, sundhed, eksteriør, ARRA

Betalt indhold af DanBred

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.