Poltene får øresår - sådan prøver vi at komme af med det

Blog fra svinebedriften: Hos Anton Nielsen er poltene angrebet af øresår, og for de værst angrebne dyr kan det være nødvendigt med aflivning.

Af Anton Nielsen, svineproducent - fortalt til Stig Bundgaard

Vi har siden slutningen af juli døjet med øresår hos poltene. Jeg fravænner ca. 20 grise til polte hver uge, og øresårene optræder i de fleste ugehold. Der går i alt 500 polte på stald ad gangen.
 
Øresårene begynder at komme tidligt efter fravænning med små sår, som vi kan se allerede en uge efter fravænning. Det fortsætter så, indtil poltene når 50-60 kg, og derefter ser det ud til, at grisene har dannet immunforsvar overfor sygdommen, og så vokser sårene til.
 
Nogle af sårene kan blive så slemme, at noget af øret forsvinder. Er det først kommet til stien, så breder det sig til næsten alle i stien. Der kan godt en gang imellem være en enkelt sti, hvor alle grise er hårdt ramt.
 
Det kan blive så grelt hos enkelte grise, at de skal aflives. For de værst angrebne grise kan der også være et produktionstab, men det er primært et spørgsmål om, at dyrene har det godt.
 
Øresår kan også "smitte", så grisene begynder at bide hinanden i flanken, og så opstår der sår dér også. Det ser ud til, at grisene åbenbart vænner sig til at gå at bide hinanden.

Øresår skal tørre ud

Dyrlægen siger, at øresår skyldes en streptokok, meget lignende den der også giver sodeksem. Streptokokkerne er over alt. Både min bror og svoger døjer også med øresår i deres besætninger, så der er muligvis lidt af en epidemi for øjeblikket.
 
Når et udbrud er i gang sprøjter vi som standard med desinfektionsmidlet Virkon S hen over grisene de første dage efter fravænning. Desuden giver vi tre gange om ugen en skovlfuld Stalosan på gulvet, som grisene kan gå rundt i, så det kommer op i ørerne og virker udtørrende.
 
Er nogle grise hårdt angrebet, sprøjter vi dem med sulfadiazin i præparatet Norodine.
 
Man skal helst bruge desinfektionsmidlerne, når øresårene er helt små, for så virker det bedst.
 
Det skulle være muligt at lave en autovaccine mod øresår, men så skal der nok en større besætning til end min for at det kan betale sig.
 
Vi laver avlsdyr af gylte, som har det højeste index, men også det laveste immunforsvar, så det kan også være medvirkende til, at der opstår angreb af øresår. Vi skal måske hen til, at de polte, der har haft øresår, først kommer i farestalden, så de har immunstoffer i mælken.

Angreb kommer hver andet eller tredje år

Når jeg tænker tilbage, ser det ud til, at vi får en tur med øresår hver andet eller tredje år. Jeg tror, det har at gøre med immuniteten i besætningen, og når der så ikke har været øresår en tid, forsvinder immuniteten.
 
Da jeg overtog gården i 2005, var der faktisk en del søer med halve ører, men jeg døjede ikke med det dengang, og så har min besætning haft større angreb af øresår en gang siden tre-fire år tilbage.
 
Dengang kom vi ud af perioden med øresår igen, og det forventer jeg også sker denne gang. Erfaringsmæssigt regner jeg med, at der går fire til seks måneder før vi kommer ud af det, men jeg ved det selvfølgelig ikke med sikkerhed.

Faktaboks

Anton Nielsen

  • Svineproducent, Sindal, blogger til Svin Plus
  • 1.180 søer
  • Producerer årligt 39.000 smågrise, som sælges efter fem uger ved ca. 8 kg
  • Fem ansatte
  • Markbrug: 80 hektar, som alle er bortforpagtet

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle