Pres på at øge pattegriseoverlevelsen - her er 3 gode råd

Hvis man som griseproducent vil øge pattegriseoverlevelsen, er der mange forhold at tage i betragtning. Velas-rådgiver fremhæver her tre af de parametre, man bør arbejde på at optimere.

Pattegrisedødeligheden er på den politiske dagsorden - og hvad kan producenterne så gøre for at reducere dødeligheden med alle de levendefødte og små skvat, der bliver født i dag?

Sådan lyder det lidt polemiske oplæg til tre gode råd til at at reducere pattegrisedødeligheden, som bliver serveret af rådgiver Elisa Hylleberg Krøyer fra Velas i det seneste nummer af nyhedsbrevet Trynekontakt.

1. Får de nyfødte varme nok

Det første, man skal kigge på, er, om stalden er tør, og at der er varme nok, når grisene bliver født. Hvis en nyfødt pattegris bliver underafkølet fra start, er det næsten umuligt at få den ordentligt i gang igen.

Omkring faring skal rumtemperaturen være 22°C. I en ikke-sektioneret farestald, skal der tages højde for de yngste/mindste grise.

  • Luk låget på hulerne, når der er blevet sat søer i farestalden
  • Temperaturen i hulen skal være 34-36°C
  • Tjek søerne om der kan klemmes mælk ud af patterne. Hvis der kommer mælk, skal varmelampen tændes, så hulen kan nå at blive varmet godt op, til grisene kommer

2. Sørg for at soen er i god form

Op til faring og efter faring, skal soen være i god form.

Vær sikker på, at soen får den rigtige mængde foder og vand, så hun har energi nok til at fare.

En god faring med de rigtige forhold, går næsten altid godt. Men hvis hun ikke har fået den rigtige mængde foder, og går i stå under faringen, er der også større risiko, for at grisene ikke klarer sig.

  • Lav en foderkurve til søerne
  • Tjek vandventilerne inden soen bliver indsat i farestalden. En vandventil skal give 4 liter vand i minuttet

3. Klarmelding af soen

Efter en forhåbentlig veloverstået faring, skal soen klarmeldes.

  • Soen må ikke have feber, over 39,5°C
  • Hun skal have ædt op
  • Hun skal have et blødt og mælkefyldt yver
  • Er bare en af disse tre ting ikke opfyldt, er hun ikke klar til at passe sine grise, og hun bør blive sat i en eller anden form for behandling, efter dyrlægens anvisning

Husk, at du skal passe soen, så soen kan passe grisene. Det er her arbejdet starter med hensyn til at sænke dødeligheden, understreger Elisa Hylleberg Krøyer.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle