Producent: Tjek, hvad dit mælkepulver til pattegrisene indeholder

Indholdet i mælkepulver til pattegrise har ikke samme bevågenhed som foder. Det burde det få, mener producent af mælkepulver.

De seneste års massive udbredelse af mælkeanlæg i både danske og udenlandske farestalde har også fået antallet af mælkepulver-produkter til at eksplodere.

Men mens der er meget stor opmærksomhed på indholdet i foder til grisene hos både konsulenter og griseproducenter, er det påstanden hos Kristian Volshøj, teknisk specialist hos mælkepulverproducenten AB Neo, at der ikke er ret meget fokus på indholdet i mælkepulver.

Det kunne der med fordel være, så soholderne er klar over, hvad indholdet er i det mælkepulver, de tildeler i de første tre-fire uger af pattegrisenes liv.

- Det pudsige er, at der er masser af sammenligninger af, hvad foderet til grisene indeholder i form af råvarer, mens griseproducenter ikke er særligt kritiske og opmærksomme, når de indkøber mælkepulver. Jeg siger ikke, at det er noget, man som griseproducent skal gøre, men det er små simple ting, producenten skal være opmærksom på, påpeger han.

Mælkeprotein er førstevalget

Kristian Volshøj fortæller, at det bedste mælkepulver er med 100 procent mælkeproteiner, som kan bestå af dels vallepulver, dels kasein.

Men det er også det dyreste valg, hvorfor firmaer er kreative for at kunne være konkurrencedygtige på pris ved at erstatte mælkeprotein til fordel for vegetabilske proteiner som hvede-, ærte- eller sojaprotein eller stivelse.

- Mælk er ikke bare mælk. Vi kan se i undersøgelser og også fra den feedback, vi får fra vores kunder, at brugen af vegetabilske proteinkilder giver lavere optagelse, og soen fravænner 0,2-0,3 færre grise, hvis de har fået mælkepulver med vegetabilske proteinkilder. Jeg vil da også være varsom med, hvor meget vegetabilsk protein en lille pattegrise kan optage, siger han.

I AB Neos bedste mælkepulver Danmilk Supreme er der gjort brug af 100 procent mælkeprotein, så proteinindholdet af blandingen udgør 20 procent.

I denne blanding og andre tilføjes typisk fedt, som udgør 17 procent af mælkepulveret.

- For at komme på 100 procent skal der andet i mælken. Her vælges typisk sukker eller laktose, som er mælkesukker, som vi foretrækker, da vi tror på, at mælkebestanddele er bedst for grisen, nævner Kristian Volshøj og gentager sit budskab:

- Opfordringen er egentlig bare at være mere opmærksom på, hvad dit mælkepulver indeholder ud over mælkeprodukter, inden du putter det i grisen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle