Griseproducenter løfter igen solvensen

Slagtegrise-producenter har haft et mindre godt regnskabsår, men de formår sammen med soholdere af hæve solvensen. Det afslører regnskabsanalyse fremlagt på Agri Nords konference i denne uge.

For et par år siden var der fokus på primærproducenternes solvensgrad, der blev betragtet som relativ lav. Men i de senere år er det kun gået fremad, og det gentog sig også i 2023, selv om producenter af slagtegrise ikke ligefrem har haft hænderne oven over hovedet, da regnskabsbøgerne blev lukket for 2023.

Et kig ned i regnskabsanalysen hos Agri Nord, Fjordland, Vestjysk og Djursland Landboforening med 140 regnskaber heraf 43 fra griseproducenter viser, at solvensgraden, der udtrykker forholdet mellem egenkapitalen og virksomhedens samlede aktiver, er stigende hos griseproducenterne.

Regnskabstal

43 regnskaber fra griseproducenter indgår i analysen. 

Tallene kommer fra Agri Nord, Fjordland, Vestjysk og Djursland Landboforening.

Det fremhævede Jørgen Cæsar Jensen, virksomhedsrådgiver hos Agri Nord, da han onsdag fremlagde de overordnede tal fra regnskabsanalyse foran næsten 400 deltagere ved foreningens årlige konference.

Hvor solvensen hos soholdene var på 21 procent i både 2020 og 2021, steg den til 22 procent i 2022 og er efter glimrende regnskaber for soholderne i 2023 steget yderligere til 26 procent.

Slagtegriseproducenternes solvensgrad er steget fra 26 procent i 2020 til 28 procent i 2021, 32 procent i 2022 og 35 procent i 2023.

- Der sidder rigtig mange bankfolk her i lokalet, som hele tiden har sagt, at 20 procent er kravet, og det er fedt at se, at alle produktionsgrene kommer ud med en solvens på 20 procent, fremhævede han.

Tilsvarende er afkastgraden hos soholderne gået fra 2,6 til 12,4 procent det seneste år. Slagtegriseproducenterne er gået den anden vej - fra 10,0 procent i 2022 til 4,5 procent sidste år.

- Lillebror i 2022 blev storebror i 2023, sagde Jørgen Cæsar Jensen med henvisning til, at soholderne klarede sig dårligst i 2022 sammenlignet med andre driftsgrene i primærproduktionen, men er sprunget op på førstepladsen i 2023, når det gælder resultatet efter finansiering.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle