Prrs-kontrol: Du skal kende din egen status

Ugen På Spidsen: Jeg støtter alle tiltag til lavere forekomst af prrs. Faktisk så jeg gerne sygdommen helt udryddet, men en reduktion er første skridt, skriver ugens klummeskribent på Gris.

Seges og LF arbejder på en plan for at reducere prrs i Danmark. 

En reduktion er vigtigt skridt i retning af at nå nogle af de mål om lavere dødelighed blandt søer og grise og om lavere forbrug af antibiotika som erhvervet – godt hjulpet på vej af politisk pres - har sat sig. 

Det er også et vigtigt mål for en bedre effektivitet hos både søer og slagtegrise, og en for produktion med færre bump på vejen.

Prrs viser sig jo ofte som den sygdom, der baner vej for andre bakterielle sygdomme. Prrs viser sig lige så ofte ved at øge forekomsten af for eksempel led- og hjernebetændelse end ved selv at give direkte symptomer.

Jeg Støtter alle tiltag

Jeg støtter alle tiltag til lavere forekomst af prrs, faktisk så jeg gerne sygdommen helt udryddet, men en reduktion er første skridt. 

Det er derfor nødvendigt, at alle kender egen prrs-status, og er bekendt med, i hvor høj grad der er er risiko for at blive smittet fra naboer. 

Det kræver, at alle har kendskab til sin prrs-status. Det gør den halvdel, der er med i spf-systemet allerede gennem de årlige statusprøver. 

Den anden halvdel, som ikke er med i spf-systemet, kender derimod ikke automatisk deres status, og det kan være et problem i relation til at reducere og bekæmpe prrs i et lokalområde. 

Derfor opfordrer jeg til, at alle får taget prøver, så man kender sin aktuelle status. Så ved man også, om prrs er et problem i egen besætning. 

Morten Thomasen er journalist og grisefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Gris og Gris online.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Gris online, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og grisefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Gris og Gris online, griseugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle