Rådgiver: Hold nu fast i griseringsaftalen og gør kagen større for alle

Lige nu oplever vi, at mange griseringe opsiges, og at opsigelsesperioden i nye aftaler bliver markant kortere, melder Velas-konsulent.

Af Bjarke Lassesen, svinekonsulent, Velas

I de seneste år har vi oplevet historisk store og hyppige udsving i pulje og beregnet smågrisenotering. Det giver hovedpine og usikker økonomi hos både køber og sælger. 

Lige nu oplever vi, at mange griseringe opsiges, og at opsigelsesperioden i nye aftaler bliver markant kortere - typisk fra 6 til 3 mdr.. Dette til trods for at vi – historisk set – ligger +/- inden for 5 kr. pr. smågris i tillæg over tid.

Resultatet er tomme slagtegrisestalde, krav om prisstigninger i løbende griseringe og ikke mindst mistillid om den fortsatte drift for hver af parterne.  

Markant ændring da smågrseeksport steg

En grisering har som hovedmål at skabe et tæt og stabilt samarbejde og samtidig fjerne fokus fra prisen og fokusere på kvaliteten. I billedsprog gælder det om at gøre kagen større, så der er mere at dele i stedet for at skændes om fordelingen af kagen.

I mange år var den beregnede smågrisenotering den standard, der blev brugt. Ændringer i slagteriets grisekødsnotering, ændringer i efterbetaling og foderpriser blev straks reguleret i smågriseprisen. Det gav tryghed for, at smågriseprisen stemte overens med slutprisen. 

Den markante ændring kom omkring år 2000, hvor eksporten af smågrise steg markant. Konsekvensen har herefter været, at tysk/dansk puljenotering har vundet indpas i griseringene, selvom de reelt ikke har dokumenteret en højere pris.

Vurder grisen nøje

Anbefalingen er, at man i prisfastsættelsen af grisen nøje vurderer, hvad smågrisen kan præstere, hvilket niveau har den avlsmæssigt, hvor ensartet den er og om soholderen har et harmonisk anlæg, hvor der ikke tilbageføres rest-/buffergrise og dermed opleves en stor aldersspredning i et hold indkøbte grise. 
Bjarke Lassesen

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle