Rådgiver: Lukningstruede griseproducenter bør skifte grise ud med solceller

Kurt Skovsted, indehaver af Skovsted Agro, mener, griseproducenter, der ikke har udsigt til overskud på grisene, bør kigger i retningen af udlejning af jorden til solceller.

Den aktuelle energikrise kan være tidspunktet, hvor griseproducenter, der ikke har udsigt til at få overskud på grisene, skal kigge sig om efter et alternativ.

Alternativet kan ifølge Kurt Skovsted, indehaver af rådgivningsvirksomheden Skovsted Agro, være solceller, hvor det er muligt at få 18-20.000 kroner pr. hektar i 30 år for at udleje til solceller.

- Så bør valget være let, hvis dyrene ikke har udsigt til at give overskud. For der er rift om landbrugsjorden udenfor landbruget, pointerer Kurt Skovsted, der nævner ivrige energiselskaber, som gerne vil finde brugbar jord til opstilling af store solcelleanlæg eller store vindmøller.

- Energi er højaktuelt, og der er mange ude og søge landbrugsjord. De interesserede vil også købe jorden. Der er store summer i det her, siger han og nævner, at jordpriserne det seneste tid har været stigende. Det skyldes ikke kun energiprojekter, men også kravet om fire procents brak. Dertil kommer høje afgrødepriser.

- Når kornpriserne er høje, så er mands minde i landbruget kun én vækstsæson, og her skal vi huske bytteforholdet, forklarer Kurt Skovsted, som kender til eksempler, hvor der er budt 240-250.000 kroner pr. hektar.

Med et dækningsbidrag på 10-11.000 kroner pr. hektar og hertil kommer løn og maskinomkostninger på 4-5.000 kroner pr. hekter, afskrivninger på maskiner samt ikke mindst renter, så kigger man ifølge Kurt Skovsted ind i en underskudsforretning. 

Forretningscasen hos griseproducenterne bliver ikke bedre af, at energiomkostningerne og prisen på foder er gået den gale vej. Det kan en stigende notering ikke ændre på.

Kurt Skovsted mener, tiden er kommet til at få historien ud om, at mange landbrug risikerer at bukke under med det elendigt bytteforhold, hvis ikke griseproducenterne, der er i risikozonen, inviterer solceller eller vindmøller ind på ejendommen og sende grisene til slagtning.

- Vil skal have den historie ud nu, for når landmændene begynder at bukke under, så får vi ikke debatten om, hvad der ikke blev gjort for vores landmænd. Husk nu på, at landmændene kæmper hver dag for at producere verdens sundeste fødevarer, fødevarer produceret under de mest rigide regler samt under nogle af verdens strengeste dyrevelfærdskrav. Men de bliver ikke belønnet på prisen og indsatsen. Vi skal have realiteterne på banen, ikke mindst i en valgkamp, siger han.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle