Rådgiver: Op til 25 procent hestebønner i grisefoder er fint

Iblanding af 15-25 procent hestebønner kan lade sig gøre uden negative produktionsmæssige konsekvenser.

Kan lokalt producerede hestebønner erstatte importeret sojaskrå til grise?

Ja, til en vis grad, for der er gode erfaringer og anbefalinger på brugen af hestebønner til grise, lyder det fra svinekonsulent Bjarke Lassesen i det seneste nummer af nyhedsbrevet Trynekontakt fra Velas.

Iblanding af 15-25 procent hestebønner kan lade sig gøre uden negative produktionsmæssige konsekvenser. Ved smågrise har 25 procent iblandet endog vist sikker reduktion i diarréfrekvens, lyder det fra konsulenten.

Proteinmæssigt er det dog begrænset, hvad et maximalt og optimeret sædskifte med hestebønner kan bidrage med. Vureringen lyder på cirka plus 10 procent, men regnes diverse ekstra håndterings- og opbevaringskrav ind, er det økonomiske bidrag meget begrænset.

Hvad angår udbytterne viser forsøgstal fra 2013-2022 i snit ca. 40 hkg pr. hektar i hestebønner mod 58 hkg pr. hektar i vårbyg. Gennemregnes dette ved egen opfodring, vil økonomien balancere, og har man dyrkningssikre jorde, er hestebønner altså et fint tilvalg, konkluderer Bjarke Lassesen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle