Rapport: EU er overforsynet med svinekød, men der kan ske vending i år

EU har en meget høj selvforsyningsgrad, der er med til at presse svinepriserne ned. Det fremgår af en ny rapport fra Seges Svineproduktion.

EU’s svineproduktion er under pres efter flere år med gunstige afsætningsmuligheder til Kina.

Kinas mere moderate import af svinekød i 2021 har sat sig i sektoren, der nu kæmper med en høj selvforsyningsgrad, som medio 2021 var opgjort til 127. I 2018 var tallet 118, og derfor skal de europæiske svinenationer i stigende grad ud over EU’s grænser for at finde aftagere.

Det fremgår af rapporten ’Det europæiske smågrisemarked 2021’ fra Seges Svineproduktion, der har Michael Groes Christiansen og Sisse Villumsen Schlægelberger som forfattere.

De peger på, at svine-afregningspriserne i EU først bliver tilfredsstillende, hvis selvforsyningsgraden i EU falder tilbage på cirka 116.

»Dette niveau forventes at give en rimelig griseøkonomi uden at være prangende for de fleste griseproducerende lande i EU. Hvis dette niveau skal opnås, skal slagtninger nedbringes med ca. 19 mio. i EU-27. Dette vil også kræve en reduktion af EU-27 sobestand på ca. 750.000 søer, eller en nedgang i sobestand på ca. 8 procent«, anfører forfatterne og nævner, at naturlig afgang af søer ligger på mellem tre og fire procent i EU.

De forventer, at en økonomisk ligevægt mellem udbud og efterspørgsel på svinekød kan ske rimelig hurtigt og indtræffe i løbet af 2022.

Udfordringer for smågriseeksport

Forfatterne ser i rapporten også nærmere på den danske smågriseeksport, der i de seneste ti år er steget til fordel for en vigende slagtesvineproduktion.

»I de sidste 10 år har der ikke været stærkere signaler om, at danske smågriseproduenter i større udstrækning bør overveje mere, hvor sikker deres afsætning af smågrise ved eksport er på længere sigt, hvis der ses bort fra mere kortsigtede problemer«, anfører Michael Groes Christiansen og Sisse Villumsen Schlægelberger.

Faresignalerne tæller bl.a. et potentielt opbrud i strukturen for smågrisemarkedet i Centraleuropa, den akuelle handelsdisruption på grund af afrikansk svinepest-udbruddene i Tyskland og svigtende efterspørgsel fra Kina.

Faktaboks

Rapporten

  • Seges Svineproduktion har udgivet en ny rapport om det europæiske smågrisemarked i 2021.
  • Rapporten, der kan findes på svineproduktion.dk, gennemgår udviklingen for en række landes handel med smågrise. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle