Sådan undgår du tab hos grisene med nyhøstet korn

Hos slagtegrise koster 10 procent underforsyning med protein og aminosyrer omkring 12 kr. pr. gris i tabt produktivitet.

Du mister enten produktivitet eller fodrer grisene for dyrt, hvis ikke du tilpasser dine optimeringer, så snart det nye korn tages i anvendelse.

Men alt for ofte går der uger eller måneder, før det nyhøstede korn i siloen er blevet analyseret, de nye kornværdier indarbejdet og den tilpassede blanding lander i krybben hos grisen.

Det påpeger seniorrådgiver Jes Callesen i det seneste nyhedsbrev fra SvineRådgivningen i Herning.

Ifølge SvineRådgivningen vil 10 procent underforsyning med protein og aminosyrer hos slagtegrise koste omkring 12 kr. pr. gris i tabt produktivitet. Overforsyning vil tilsvarende gøre foderet unødigt dyrere svarende til et tab på 17 kr.pr. slagtegris.

Ved en produktion på 15.000 slagtegrise årligt, svarer det til 30.000 kr. ved 10 procent underforsyning med protein og aminosyrer eller 42.000 kr. ved tilsvarende overforsyning i en periode på to måneder.

Analyse for toksiner

I nogle tilfælde, kan der være behov for at analysere kornet for toksiner, påpeger Jes Callsen..

En toksinanalyse er en billig forsikring mod de skader og nedgang i produktivitet, som toksinerne kan medføre. Når niveauet af toksin kendes, kan de rette forholdsregler tages.

Toksinanalysen kan også omvendt bruges til at frikende kornet for toksiner.

Ofte tilsættes toxinbinder, som en forsikring. Brug af toxinbinder er ikke billigt og det bør vurderes individuelt, hvilken type toxinbinder, der bør benyttes og med hvilken dosering. 

Tre gode råd mod tab

Sådan undgår du tab:

  • Lav en hurtiganalyse (NIT/NIR) på nyt korn, før du fodrer med det. Lav en midlertidig tilpasning af dine blandinger (med uændret mineral).
  • Udtag nye kornprøver, når høsten er i hus. Lav den endelige tilpasning (med ny mineral).
  • Planlæg, så ny mineral tages i brug hurtigst muligt (når gammel mineral er forbrugt).

Jes Callesen oplyser, at fodergruppen hos SvineRådgivningen kan hjælpe med det praktiske omkring korrekt neddeling af prøver, bestilling af analyser, indsendelse af prøver til laboratoriet og modtagelse og behandling af resultater. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle