Sænk dødeligheden hos pattegrise: Sådan får du mest ud af ammeso og opsamlingsso

Nyfødte grise, som flyttes til ammesoen, skal være et søskendehold, hvis det er muligt, anbefaler rådgiver

Svinekonsulent Elisa Hylleberg Krøyer har i den nyeste udgave af nyhedsbrevet Trynekontakt opstillet tips til, hvordan dødeligheden hos pattegrise kan sænkes.

De gode råd har fokus på, hvilke grise der skal til ammesoen og opsamlingssoen, samt den generelle pasning af de store grise i farestalden.

Nyfødte grise, som flyttes til ammesoen

  • Disse grise skal være et søskendehold, hvis det er muligt, idet de allerede har en patterangorden og derved kommer til at have færre kampe ved yveret. Ammesoen vil samtidig falde hurtigere til ro, idet der ikke er helt så meget uro ved yveret. Samtidig minimeres risikoen for, at virus flytter alt for meget rundt i stalden.
  • Hvis dette ikke er muligt, er det meget vigtigt at vælge store grise fra så få kuld som muligt.
  • Hvis en gris dør ved ammesoen, som har fået de nyfødte, må hun gerne blive fyldt op igen dagen efter, men ikke senere end det. 

Fyld ikke en so op igen, hvis en gris falder fra, eller dør efter kastration

  • Dette skaber uro for både so og grise, fordi den nye gris vil søge samme patte, som den havde hos sin egen mor. Den lader sig ikke stille til tåls med at få den patte, som er ledig. Virus får alt for gode vilkår, når grise bliver flyttet igen og igen fra kuld til kuld.
  • Byt hele holdet, hvis der er mere end to grise, der skal tages fra, og soen derved kommer til at ligge med under 11 grise., Så undgår du søer, der fravænner for få grise.
  • Lav en opsamlingsso til grisene, der falder fra. Lige efter kastration skal der laves 2-trins ammeso. 14 dage efter faring kan man nøjes med en 1-trins ammeso. Husk at sætte opsamlingssoen lidt ned i foder. Dette vil minimere udfordringerne med yverbetændelse samt risikoen for at hun kommer i brunst før tid. Grisene, der samles ved opsamlingssoen, skal have en behandling med antibiotika efter dyrlægens anvisning, da det som regel er dårlige grise, som bliver samlet.
  • Hvis der observeres en so i brunst i farestalden, bør man vælge enten at løbe hende eller lave et notat på sotavlen om, hvornår vi forventer hun kommer i brunst igen (læs tre uger senere). Dette for at minimere antal spildfoderdage. Husk på, at det ikke er muligt for soen at komme i brunst med mindre end 21 dage imellem.

Sygerunde hos grise og søer efter den første uge

  • Alle grise bør blive tjekket hver dag. Der skal ikke gøres forskel på hverdag og weekend. Derved kan du være opmærksom på, om der er en gris, der bliver dårlig og har behov for at blive behandlet eller taget væk.
  • Søer, som ikke har ædt op, skal have taget deres temperatur. Hvis soen har over 39 grader C, eller grisene begynder at se lidt langhåret ud, skal soen behandles med smertestillende og eventuel antibiotika efter dyrlægens anvisning.
  • Åben farebøjlen ud. Pas på med at farebøjlen ikke er klemt for langt ind, for soen må ikke ligne en rullepølse. Hvis bøjlen klemmer på yveret, malker soen dårligt, og grisene kan ikke komme ordentligt til. Se på grisene, om der er plads til dem ved yveret.

Soen er stjernen

Husk, at soen er vores stjerne. Vi skal sørge for, at det er hende, der kommer i fokus.

Pas godt på soen, så passer soen godt på grisene.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle