Sæt de rigtige søer ud

Har I taget stilling til, hvem der bestemmer, hvilke søer der skal udskiftes i besætningen?

Af Mette Holst Tygesen, HR- og griserådgiver, LandboNord
 

Min erfaring er, at det er et nedprioriteret område i besætningerne, men skal man nedbringe sodødeligheden, er det væsentligt, at man aktivt tager stilling til at udsætte de rigtige søer.

Kommer man på bagud med udvælgelse af søer til slagtning, ender man med at køre med tvungne udsætninger. Det vil sige, at søerne dør eller bliver så dårlige, at man må aflive dem.

Man skal have fokus på om de søer, der skal blive i besætningen, kan klare sig gennem en drægtighed og efterfølgende diegivning.

Det kan godt være, at soen er en god malker og farestaldspasseren gerne vil se den i farestalden igen, men hvis den har dårlige ben og har svært ved at klare sig i drægtighedsstalden, bør den sættes ud.

Det er en god ide at lave en plan for hvilke kriterier, der indgår i vurderingen af udsætter søer i den enkelte besætning. Følgende kriterier kan indgå:

  • Sygehistorik.
  • Huld.
  • Ben- eller klovproblemer.
  • Tegn på yversvamp.
  • Tendens til skuldersår.
  • Malkeevne.
  • Tidligere produktionsresultater (antal fødte grise, omløbninger).
  • Faringsproblemer.

Har man for eksempel mange søer med yversvamp, er man nødt til at prioritere at få sat søer med yversvamp ud, og så gå på kompromis med om søerne får få grise.

Der kan også være forskel på, hvordan søernes ben og klove generelt er. Har man mange søer med dårlige ben og klove, bør man gøre en indsats for at finde årsagen.

Det er også vigtigt, at lave en aftale om, hvem der udvælger slagtesøer. Det er en god ide, at I er flere om at tage beslutningen således, at man får fokus på alle parametre.

Det er ærgerligt, hvis man udelukkende får truffet beslutningen på grundlag af soens præstation i farestalden, og ikke får vurderet om soen er egnet til en tur mere gennem drægtighedsstalden.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle