Smågrise kan og skal vokse hurtigere

En af erfaringerne fra Produktionskoncept smågrise er, at smågrise skal tilvænnes tørfoder i farestalden. 

Tilvæksten for smågrise er som gennemsnit af E-kontrollen kun steget 15 gram i de sidste 10 år. Det er langt under det tilsvarende tal for slagtegrise. 

Det står lidt bedre til, når man ser på foderforbruget. Det er faldet fra 1,93 foderenheder pr. kg tilvækst i 2012 til 1,81 foderenheder pr. kg tilvækst i 2021. 

Ser man på dødeligheden er der decideret tale om tilbagegang fra 2,8 procent i 2012 til 3,9 procent i 2021. 

Alt i alt halter smågrisene efter den fremgang slagtegrisene har vist de seneste år og langt efter det potentiale, de ligger inde med. Spørgsmålet er hvorfor.

Skyldes det pressede smågrisestalde, mange levendefødte, faldende fravænningsvægt eller noget helt fjerde? 

Det er værd at huske, at en eventuel effekt af zinkstoppet først slår igennem i 2022, og altså kommer ud over disse tal. 

En af erfaringerne fra Produktionskoncept smågrise er, at smågrise skal tilvænnes tørfoder i farestalden. 

- Det er ikke let at gennemføre alle steder, men det er ikke desto mindre vigtigt for at få en god opstart efter fravænning, fortæller chefkonsulent Dorthe Poulsgaard, Seges, på baggrund af erfaringer fra produktionskonceptet.

Hun peger også på, at selvom zink ikke var udfaset i 2021, så gik en del besætninger over til skåneblandinger efter fravænning allerede dengang.

- Skåneblandinger giver godt nok mindre diarré, men også lavere tilvækst, fortæller hun. 

Mange besætninger vakler derfor mellem på den ene side et højt proteinniveau,  høj tilvækst og større risiko for diarré eller på den anden side lavt proteinniveau, lavere tilvækst og lavere risiko for 
diarré.

Selvom opmærksomheden er rettet mod effektivitet hos smågrise efter fravænning, så skal man ikke glemme, at det har stor betydning hvilken tilstand, alder og størrelse grisene har ved fravænning. 

Læs mere om smågrise og tilvækst i det nye nummer af fagmagasinet GRIS, der udkommer tirsdag 21. februar.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle