Smågriseproducent: Jeg skifter til 100 procent færdigfoder - tilvækst er højere og dødelighed falder

Blog fra svinebedriften: Hos Anders Rold giver hjemmeblandet foder lavere vækst hos smågrisene end færdigfoder, og han dropper nu hjemmeblandet foder. Årsagen er formentlig pres på ædepladserne kombineret med set-uppet for blanderiet.

Af Anders Rold, svineproducent - fortalt til Stig Bundgaard

Jeg har fra nytår valgt ny fodringsstrategi for smågrisene på vores ene ejendom, hvor vi producerer smågrise og slagtesvin.

Hidtil har vi hjemmeblandet al foderet til smågrisene, og er så gået over til færdigfoder sidst på sæsonen, når kornbeholdningen er sluppet op på ejendommen.

Men fremover vil jeg udelukkende købe færdigfoder til smågrisene. Silokapaciteten er fin til det, vi kan få det tippet ind til de indendørs siloer, og vi kan købe hele læs ind.

Resultaterne viser nemlig, at vi - i de fire år jeg har været her - har haft de bedste resultater med færdigfoder til smågrisene. Også selvom vi synes, vi har kørt med fuldstændig optimerede hjemmeblandinger, endda også i et tilfælde, hvor vi fik produceret samme blanding som tilskudsfoder, og bare skulle tilsætte korn.

Med hjemmeblandet foder er tilvæksten cirka 30-40 gram lavere end ved brug af færdigfoder, ligesom dødeligheden stiger, og grisene bliver mere uens. Der er også en stressfaktor, som betyder øget frekvens af øresår og halebid.

Årsag: For få ædepladser og blandingsteknik

Jeg mener, jeg kender årsagen til forskellen.

Vores stier er forholdsvis store med op til 37 smågrise op til 30 kg i hver sti. For hver to stier er der en dobbelt foderautomat af mærket AP Swing eller MasterFeeder, og her lyder anbefalingen fra producenten på 50-70 grise. Så der er altså pres på ædepladserne.

Dertil kommer, at vores setup på blanderiet gør, at vi kun kan blande enkeltkomponenter, og derfor bliver mel og tilskudsfoder i blandingen ikke formalet til en ensartet masse. Der ligger altså mel og piller i krybben, og man kan nok godt forestille sig, at de grise, der æder først, napper pillerne, så resten må nøjes med mel. Det jo ikke godt.

Til sammenligning er der på samme ejendom slagtesvin i samme setup, men med en mindre belægning, og her fungerer hjemmeblandingen fint.

Min konklusion er, at vi kan have 50 smågrise pr. automat for hjemmeblandet foder, og 70 smågrise for færdigfoder.

Bedst totaløkonomi i færdigfoder

Det er selvfølgelig en dyrere løsning at købe færdigfoder frem for at blande selv, ifølge mine beregninger tre kroner pr. smågris.

Men dels fungerer færdigfoderet bedre for os, dels er jeg overbevist om, at der er en bedre totaløkonomi i færdigfoder, fordi smågrisene gror bedre end på hjemmeblandingen med højere afgangsvægt til følge, og så forventer jeg også en lavere dødelighed.

Dertil kommer, at der er færre alarmer at køre efter, når man kører med færdigfoder

Min fodringskonsulent er enig i min konklusion. Og uanset om vi rammer plet med årsagssammenhængen, så skifter jeg fodringsstrategi for smågrisene, fordi jeg kan se, at resultaterne er bedst med færdigfoder.

Faktaboks

Anders Rold

  • Blogger for Svin Plus
  • Års, Nordjylland
  • 870 søer, producerer årligt 30.000 30 kgs smågrise og opfeder 2.000 slagtesvin
  • Produktion på to lokaliteter, en med søer og en med smågrise/slagtesvin
  • Fire ansatte, elev ansættes senere i år
  • 250 hektar: raps, hvede, vårbyg plus jordbytte med kartoffelavler
  • Hjemmeblander foder til søer og slagtesvin, køber færdigfoder til smågrisene

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle