Soholder: Ammesøer presser pladsen i farestalden - sådan har jeg løst det

Blog fra svinebedriften: Anton Nielsen har et jævnt stigende antal levendefødte, og skifter i februar fra tougersdrift til ugedrift i farestalden for at få plads til alle søer og bevare nu-drift.

Af Anton Nielsen, svineproducent - fortalt til Stig Bundgaard

Jeg er de seneste år nået op over 18 levendefødte pr. årsso mod 16,5 levendefødte i 2005, da jeg startede som svineproducent. Det vil sige, at for en produktion af min størrelse med 1.180 søer bliver der hver eneste uge født 150 grise ekstra i forhold til dengang.

En so kan stadigvæk kun fravænne ca. 12 pattegrise - det er kun steget ganske lidt til 12,3, så vi har haft ammesøer til at tage sig af de sidste pattegrise, og vi har derfor skullet skaffe plads til 12-13 ekstra søer på et ugehold. Det har givet pladsmangel i farestalden.

Det har også gjort, at det er svært at holde pattegrisdødeligheden nede. Den er nu på 13 procent over de sidste halve år, men var nede på 10 procent det seneste kvartal.

Hvis jeg ikke gør noget nu, bliver jeg nødt til at sætte nogle søer ud af stalden eller gå ned i fravænningsalder. Og problemet bliver kun større, fordi mine søer stiger hvert år i antal levendefødte.

Fra tougers drift til ugedrift

Jeg har hidtil kørt med tougersdrift i farestalden i tre sektioner med 120 stier i hver sektion, og sætter så 100 søer ind pr. gang opdelt i to hold.

Nu har jeg bestemt, at vi her fra februar går over til ugedrift, så vi får frigjort 50 pladser i farestalden. Det betyder, at jeg vil have sikret nu-driften de næste fem-ti år.

For fire år siden vejede smågrisene 8,5 kg, men i dag vejer de kun 7,5 kg. Det skyldes, at vi med ammesøerne blev nødt til at fravænne pattegrisene tidligere, nogle gange efter tre uger, for at få plads til alle søerne i farestalden.

Når vi går over til ugedrift, slipper vi for det  - og det betyder, at den lille gris bliver større og gennemsnitsvægten bliver også større. Konkret vil vi fremover fravænne de unge søer ved fire uger og resten ved fem uger.   

Alternativ: Minivådfodringsanlæg for dyrt

Et alternativ til ugedrift var at investere i et minivådfodringsanlæg, som kan hæve soens egenfravænning med 1,5 gris. Men det er en stor investering på 800.000 kr., og der skulle også købes mælk for 300.000 kr. om året. Økonomisk ville det gå i nul, så det har jeg fravalgt.

En tredje mulighed var at gå 50 søer ned i farestalden for at bevare fravænningsalderen og fravænningvægten, men det ville koste os mange penge.

Faktaboks

Anton Nielsen

  • Svineproducent, Sindal, blogger til Svin Plus
  • 1.180 søer
  • Producerer årligt 39.000 smågrise, som sælges efter fem uger ved ca. 8 kg
  • Fem ansatte
  • Markbrug: 80 hektar, som alle er bortforpagtet

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle