Soholder har øget pattegriseoverlevelsen med 2,5 procentpoint på fire måneder

Jesper Tambour, griseproducent på Lolland, ser allerede nu resultater på staldgangen, efter en ændring i DanBreds avlsmål sidste sommer, hvor to nye egenskaber for pattegriseoverlevelse blev inkluderet.

Der er ingen tvivl om, at avl for pattegriseoverlevelse bidrager positivt på staldgangen - og de stærke, vitale smågrise bidrager til større dyrevelfærd, lettere pasning og øget effektivitet i din produktion.

Sådan lyder meldingen fra avlsselskabet DanBred, der fastslår at et bidrag til ovenstående kommer fra den nye egenskab for pattegriseoverlevelse, som er inddraget i avlen, mens pattegrisens eget genetiske potentiale også spiller ind.

Forventningen til den nye egenskab i DanBreds avlsmål er således, at der vil være 1,1 procentpoint flere overlevende pattegrise i produktionsbesætningerne i maj måned sammenlignet med januar måned sidste år, lyder det fra DanBred.

Pattegriseoverlevelse steget til 90 procent

En af dem, der har kunnet mærke en forskel i farestalden, er griseproducent Jesper Tambour fra Guldborg på Lolland, som DanBred har besøgt.

Han har 1.070 årssøer og sælger alle grise ved fravænning. Fra starten af februar og frem til maj har han oplevet et knæk i pattegrisedødeligheden. I faktiske resultater er pattegriseoverlevelsen steget fra 87,5 procent til 90 procent i perioden.

- Vi ser, at pattegrisene har nemmere ved at komme til patten efter faring, og der er færre pattegrise, som skal have hjælp til at overleve de første dage i farestalden, siger Jesper Tambour og tilføjer:

- Resultaterne og arbejdsglæden er forbedret ved, at grisene er blevet endnu mere robuste.

En høj overlevelse blandt pattegrisene kan ikke opnås alene ved hjælp af genetikken. Det kræver også godt management og fokus på soens evne til at passe sine grise - og det er noget, der vægter højt i Jesper Tambours bedrift.
 
- Vi har særligt fokus på soens mælkeydelse ved at være opmærksomme på, hvad vi fodrer vores søer med, forklarer han.

DanBred: Effekten er blivende

Fokus for DanBreds ændrede avlsmål er at forbedre både soens og pattegrisens genetiske niveau af pattegriseoverlevelse. 
 
- Vi valgte sidste år at ændre avlsmålet med to nye egenskaber, som giver endnu mere tryk på pattegriseoverlevelse. Det, vi forventer at se effekten af nu, er især, at pattegrisens eget genetiske potentiale slår igennem. Det har givet det samlede avlsmål mere fokus på robusthed, til gavn for pattegrisene, siger Tage Ostersen, afdelingsleder i Landbrug & Fødevarer, Avl & Genetik. 

Tage Ostersen påpeger også, at avlen vil sikre en fortsat gunstig udvikling i de kommende år, omend i et lidt mere moderat tempo på længere sigt. 

- Så vi kan glæde os over gode resultater nu, og over at de vil være permanente.

Faktaboks

Mere robusthed i avlsmålet

  • Sidste år blev DanBreds avlsmål opdateret med tre nye egenskaber:
  • Pattegrisens eget genetiske potentiale for at overleve
  • Soens genetiske potentiale for at få sine pattegrise til at overleve
  • Kuldstørrelse, som er soens genetiske anlæg for reproduktion

Kilde: DanBred

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle