Soholder har højere tilvækst efter stop for zink: Jeg er også selv forundret

Første år efter zinkfravænning: Kristoffer Hald, Bækmarksbro, og hans team af ansatte har oplevet øget tilvækst hos smågrisene trods udfasning af medicinsk zink. 

- Jeg er også selv forundret over, hvor godt det er gået.

Kristoffer Hald har et stort og lettet smil på, da talen falder på retningen for det seneste års produktionsresultater, der først og fremmest er påvirket af udfasningen af medicinsk zink.

I perioden op til skæringsdatoen for ophøret af zink i juni 2022 lå smågrisenes tilvækst i det vestjyske soanlæg omkring 450 til 500 gram. I 1. kvartal af 2023 lå reference-tilvæksten på 537 gram, og den har været konstant stigende siden zinkudfasningen.

Smågrisene har løftet deres daglig tilvækst betragteligt siden udfasningen af medicinsk zink.

Ikke ændret det store på foder

På fodersiden er der ikke ændret det store, bortset fra at den hidtidige foderleverandør for nyligt er udskiftet til fordel for Vestjyllands Andel, hvor Kristoffer Hald har haft en langvarig dialog med den grisefaglige chef Torben Jensen.

- Den hidtil bedste smågriseblanding, jeg har haft, var en smågriseblanding fra Vestjyllands Andel med halv dosis zink tilbage i 2017, og nu anvender jeg den igen, dog uden zink, forklarer Kristoffer Hald.

Han nævner også, at startfoderet indeholder fire procent plasma og en stor del af kornet i blandingen er varmebehandlet, som alle grise får i 5 til 12 dage alt efter fravænningsvægt.

- Vi indkøber tre foderblandinger, men ved hjælp af rørstrengen blander vi blanding to ved et miks af blanding et og tre, så vi har i alt fire blandinger, siger han og bemærker, at blanding tre i dag indeholder 10-11 procent soja mod tidligere 16 procent.

Kristoffer Hald driver et større sohold ved Bækmarksbro i Vestjylland. 

Har ikke mælkeanlæg

Foderudnyttelsen på sølle 1,6 FE per kilo tilvækst er ikke skabt ved et særligt fodersetup i farestalden - tværtimod.

- Jeg har ikke mælkeanlæg. Jeg tror på, soen skal passe grisene, og jeg tror ikke på, at grisene skal tildeles foder tidligt efter faring. På dag 10-12 anvender vi melfoder, og udfodrer vi tidligere, sætter foderet sig på gulvet og giver dårlig hygiejne.

- 10 dage før fravænning giver vi piller på gulvet, og da når grisene at spise 500 gram fravænningsfoder frem til fravænning, siger han tilfreds.

Læs mere om bedriften i det nye nummer af fagmagasinet GRIS, der udkommer tirsdag 16. maj.

Faktaboks

Hedevang

  • Kristoffer Hald har etableret et barmarksprojekt i 2007 med 670 søer og 30 kilos-produktion.
  • Lejer i perioden 2012-2018 en sostald til 800 søer, der kommer til Hedevang, da staldene her bliver udvidet til samlet 1.500 søer og 30 kilos-produktion.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle