Soholder: Rent vand har givet flere grise og meromsætning

Sønderjysk landmand har optimeret produktionen, og med bedre vandkvalitet har han formået at nedsætte dødeligheden blandt grisene og øge omsætningen.

Jørgen Jørgensen fra Skovhave Landbrug på Als ejer en opformeringsbesætning med 600 årssøer.

Her ligger dødeligheden blandt patte- og smågrisene meget lavt og produktiviteten pr. so er steget med 20 procent. Rent vand er en del af forklaringen, ifølge landmanden.

Det fortæller han i en pressemeddelelse udsendt af virksomheden Danish Clean Water.

Pattegrisedødelighed faldet med 6,5 procent

- Min filosofi er, at management, foderet, klimaet og vandet skal være 100 procent i orden, og vi arbejder på at forbedre alle dele. For at sikre rent vand har vi koblet et desinfektionsanlæg på vandforsyningen.

- Forbedringerne har gjort en markant forskel på dødeligheden blandt vores pattegrise, der faldt med 6,5 procent, efter vi installerede anlægget, siger Jørgen Jørgensen, der betragter investeringen som overkommelig.

Han har beregnet tilbagebetalingstiden på anlægget til ca. 6 måneder, når han medtager udgifter til driften.

Den lavere dødelighed for pattegrisene svarer til en meromsætning på knap en halv million kroner om året. Dertil kommer færre udgifter til medicin og foder samt bedre vækst og produktivitet, ifølge landmanden. 

Udfasning af medicinsk zink uproblematisk

Forbedringerne har også været med til at gøre lovkravet om udfasning af medicinsk zink i fravænningsfoderet til smågrisene uproblematisk hos Skovhave Landbrug, idet grisene har en god tarmflora og er mere robuste, fortæller landmanden.

Tidligere vejede grisene typisk 5,5 kg ved fravænning, og nu vejer de 7,5 kg.

Rent vand har været i fokus sammen med foder og hygiejne i staldene generelt.

- Jeg er helt overbevist om, at vandet spiller en stor rolle for grisenes sundhed. Lad mig give et eksempel. Vi har stier, der står tomme i måske op til et par uger. Når vi sætter grisene ind, er der øget risiko for, at der er bakterier som e-coli i drikkevandet. Det undgår vi med desinfektionsanlægget, som sikrer, at vandet er rent hele tiden, forklarer Jørgen Jørgensen.

Bakterier som e-coli og salmonella har gode vækstbetingelser i vandrør og drikkedyser, men vandkvaliteten har indtil videre ikke haft så stort fokus i debatten om alternativer til medicinsk zink, og hvordan man kan forebygge diarré og andre sygdomme i grisebesætningerne, hedder det i pressemeddelelsen.

Nem drift af anlæg

Vandløsningen hos Skovhave Landbrug fungerer ved at tilsætte væsken Neuthox, der desinficerer vandet og dræber alle skadelige bakterier.

Neuthox er en miljøvenlig væske fremstillet af ganske almindeligt salt og vand, der gennem en elektrolyseproces bliver til hypoklorsyre (HOCL), og det er det samme stof som det menneskelige immunsystem bruger til at bekæmpe infektioner. Det er godkendt til drikkevand og fødevareproduktion, oplyses det i pressemeddelelsen. 

Dennis Christensen, der til daglig varetager driften af griseproduktionen, siger:

- Anlægget blev installeret for knap to år siden og dækker alle vores grise. Driften er nem. Vi hælder salt på anlægget hver 14. dag, og så holder vi lidt øje med, at pumperne hele tiden kører.

100 anlæg leveret til landbrug

Danish Clean Water oplyser, at man indtil videre har leveret over 100 af denne slags anlæg til landbrug i Danmark.

Anlæggene sælges gennem Big Dutchman, der også sælger blandt andet vådfoderløsninger til griseproduktion.

- Det er oplagt at kigge på vandhygiejnen som en del af løsningen, når produktionen skal optimeres, og griseproducenterne ikke længere må bruge medicinsk zink. Vandforsyningen i stalden er grobund for massiv bakterieformering, der hurtigt spredes til dyrene, siger Thomas Særkjær, salgschef hos Big Dutchman Skandinavien.

Neuthox kan ud over til vandforsyning også bruges til at blande i vådfoder og til desinfektion af stalde.

Ifølge Danish Clean Water er effekten af Neuthox dokumenteret af test foretaget af Teknologisk Institut (E. Coli) samt Dr. Brill + Partner Gmbheft (Salmonella enterica).

Faktaboks

Fakta om Skovhave Landbrug:• Opformeringsbesætning med 600 årssøer, der præsterer 33 grise per årsso• Dødeligheden blandt pattegrise og smågrise ligger på hhv. 7 % og 2,2 %, hvilket er et godt stykke under landsgennemsnittet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle