Soholder: Sodødeligheden er steget - sådan løser vi det

Blog fra svinebedriften: Anton Nielsen har ændret på sofoderet og opgraderet på hygiejnen for at sænke sodødeligheden. Effekten forventer han at se om en-to måneder.

Af Anton Nielsen, svineproducent - fortalt til Stig Bundgaard

Vores mål for sodødeligheden i fare- og drægtighedsstalden er ni procent. Det er det niveau, vi plejer at ligge på.

Det går selvfølgelig lidt op og ned, men i fjerde kvartal 2018 har vi desværre oplevet, at sodødeligheden er steget til 11-12 procent, og det skal vi have gjort noget ved.

En stigning i sodødeligheden på 1 procent koster os 60.000 kr. årligt, så også set fra en økonomisk vinkel er det en dyr affære.

Grovere foder og Gær Plus

Stigningen i sodødeligheden skyldes først og fremmest, at vi har fået flere gaspustere, eller at søerne får en mavetarm-blødning og dør pludseligt. Antalelt af døde søer på grund af andre årsager, som fx dårligt bentøj, er uændret.

For at få sodødeligheden ned igen har vi siden først i februar hævet andelen af valset byg, som vi kører udenom pillepresseren, til 20 procent. Det giver et mere groft foder.

Desuden tilsætter vi en forblanding med indhold af GærPlus, som er en kombination af mælkesyrebakterier og gær, der fremmer produktionen af enzymer i tarmen og forbedrer optagelsen af fibre. Det har en en god indvirjkning på tarmen, og på den måde skulle vi gerne undgå gaspustere.  

Vi vasker altid foderkasserne, når vi tømmer farestalden, men vi har opgraderet på at rengøre siloerne i silorummet for at være helt sikker på, at den stigende dødelighed ikke skyldes mangelfuld hygiejne.

Effekten af enzymer og gær skal bygges op, før det virker, så der går nok en-to måneder, før vi rigtig kan begynde at se en positiv effekt på sodødeligheden.  

Faktaboks

Anton Nielsen

  • Svineproducent, Sindal, blogger til Svin Plus
  • 1.180 søer
  • Producerer årligt 39.000 smågrise, som sælges efter fem uger ved ca. 8 kg
  • Fem ansatte
  • Markbrug: 80 hektar, som alle er bortforpagtet

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle