Solceller og træspær kan præge fremtidens grisestald

Øget grad af bæredygtighed vil være en naturlig del af grisestalde om få år, mener salgchef i byggefirma, der for tiden mærker mindre investeringslyst hos særligt en gruppe griseproducenter.

Egemarke Gods på Vestsjælland har 24. november åben stald, hvor de besøgende ved selvsyn kan se de mange solcelle-paneler, der var lagt på tvillingestaldenes tage.

Godset kommer ikke til at gå enegang med et mere bæredygtigt byggeri, for fremtidens krav til grisestalde vil også omfatte øget brug af energiløsninger som solceller og byggematerialer, der har et mindre klimaaftryk end de materialer, som typisk benyttes ved staldbyggeri.

Seges Innovation har allerede fastslået klimaaftryk ved brugen af de forskellige byggematerialer, og forventningen hos Henrik Villumsen, salgschef hos Kjargaard Byg, der er et af landets største byggefirmaer med speciale i landbrugsbyggeri, går også i retningen af mindre klimaaftryk, når en grisestald opføres i fremtiden.

- Jeg er overbevist om, at EU vil stille krav til bæredygtigt byggeri på et tidspunkt, og der vil også være et krav fra kreditgivere i relation til finansieringen af staldene, vurderer Henrik Villumsen.

Endnu har han til gode at opføre en grisestald med limtræspær, men solceller på staldtagene er en oplagt måde at nedbringe det samlede klimaaftryk fra staldbyggerier.

- Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at arbejde mere ind i byggerier med træ, men også med solceller på taget, som kan kompensere for eksempel for klimaaftrykket fra betonelementer, siger han.

Og fremtiden med nye og mere klimavenlige byggematerialer er ikke en fjern fremtidssnak - fremtiden banker allerede på døren nu:

- Udviklingen med limtræspær og andre mere klimavenlige byggematerialer tror jeg bliver en realitet inden for en to-fire-årig horisont, siger han og nævner kanelvægselementer af plastik som et eksempel på et klimavenligt alternativ til beton.

Tilbageholdenhed

For tiden er der langt mellem åben stald-arrangementer, og det er også det mest sandsynlige scenarie den kommende tid, vurderer Henrik Villumsen.

- Griseproducenter med lav selvforsyningsgrad af korn har det sværere end den gruppe af griseproducenter, der er selvforsynende med korn. De klarer sig for tiden bedre, og deres økonomi ser fornuftig ud. Med højere byggepriser ser økonomien stadig fornuftig ud i et nybyg-projekt med en måske tre år længere afskrivningsperiode, men det gør ikke det store, for nutidens byggerier holder længere end 20-25 år, fastslår Henrik Villumsen og fortsætter:

- Vi bygger stadig stalde. Det er mest slagtegrisestalde og renoveringer. Det er ikke den økonomiske situation, men den politiske dagsorden, hvor landbruget fortsat er et udskældt erhverv, der gør, at griseproducenter afholder sig fra at bygge nye stalde.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle