Spanierne overhaler danske svineproducenter på produktivitet

Spanierne producerer et kg svinekød 30-40 øre billigere end danske producenter.

Danske svineproducenter er blevet overhalet af deres spanske kolleger på produktivitet. I dag producerer de et kg svinekød 30-40 øre billigere end danskerne, og samtidig har de indhentet den konkurrencefordel, danske producenter har haft på smågrisene. Det afslørede Claus Fertin, direktør for Seges Svineproduktion på årsmødet tirsdag morgen.

Situationen i Spanien er, at der har været en modernisering og udbygning af slagterikapaciteten – baseret på EU støtte. Det har betydet, at der er kamp om grisene, og noteringen har i de senere år ligget på højeste niveau i Europa.

»Det har medvirket til en fornuftig økonomi hos de spanske svineproducenter,« siger Claus Fertin.

Godt hjemmemarked

Slagterierne nyder godt af det traditionelle hjemmemarked, men ekspansionen sker på eksportmarkederne. De ekspanderer især på det franske marked, men også i stigende grad på verdensmarkedet. De har udvidet produktionen med 6 procent i løbet af det sidste år – især i Aragon. Dér må en besætning højst være på 3.300 søer.

»Det er sjovt nok standardstørrelsen på de nye sobesætninger,« siger han.

Kun én bold

Typisk vil staldanlæg være afskrevet og betalt i løbet af 8 til 12 år. De spanske svineproducenter lever generelt op til EU-lovgivning med hensyn til løsgående drægtige søer. Fuldspalte gulve til alle dyregrupper er standard, og der er et minimum af beskæftigelsesmateriale.

»Vi så én bold, da vi var på besøg,« siger Claus Fertin.

Der kræves en miljøgodkendelse og gylleaftaler, men der er ikke krav om opbevaringskapacitet for længere perioder. Gylle opbevares i laguner og må udbringes hele året.

Fast pris pr. gris

Langt den største del af den spanske produktion foregår som kontraktproduktion, hvor det er store vertikalt integrerede firmaer, der står for genetik, foder, antibiotika, pasningsprogrammer, transport og slagtninger.

Landmændene får fast betaling pr. produceret smågris og slagtesvin.

»Den eneste større svaghed, vi kunne se, er deres store afhængighed af importeret foder,« siger Claus Fertin og tilføjer:

»Det er klart, at Spanien er en stor konkurrent, men ikke ødelæggende for vores muligheder.«

Han peger på, at deres ekspansionsmuligheder også klinger af på et tidspunkt.

»I Danmark sidder vi trods alt sidder vi ikke yderst på pinden i Europa – eller i verden for den sags skyld,« understreger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle