Stilstand for søer - fremgang for slagtegrise

Der er en lille tilbagegang i effektivitet hos søer og smågrise i 2021. Det viser nye tal fra VKST.

Hos VKST kunne 148 sobesætninger i 2021 notere en lille tilbagegang fra 34,3 til 34,2 fravænnede grise i gennemsnit.

Det er første gang, at fremgang er afbrudt af tilbagegang.

»Det var måske forventeligt, efter at avlsmålene blev ændret for nogle år siden«, lød det fra Marlene S. Ibsen, VKST, på årsmødet i sidste uge.

Hun hæftede sig særligt ved, at sodødeligheden lå helt oppe på 15 procent.

»Derfor har vi startet SoLiv-kampagnen op igen i otte besætninger, som faktisk har præsteret et fald fra 21 til 17 procent«, sagde hun.

Det er et langt sejt træk at sænke sodødeligheden. Det kræver vedholdenhed og motivation.

»Husk klovbeskæring, sygestier, sygerunde, fokus på polte, fodertilpasning og risiko for varmestress«, sagde Marlene S. Ibsen.

Smågrisene oplevede også en lille tilbagegang. Daglig tilvækst faldt fra 472 til 464 g og foderforbruget steg fra 1,83 til 1,86 foderenheder pr. kg tilvækst. Zinkophøret til juni gør det sandsynligvis svært at fastholde niveauet fra 2021 i indeværende år.

Fremgang i slagtegrise

Til gengæld kunne de 184 slagtegriseproducenter se tilbage på fremgang: +16 g daglig tilvækst til 1.032, -0,01 foderenheder pr. kg tilvækst til 2,60 og status quo på 3,4 procent døde.

Den bedste tredjedel lå endda med et foderforbrug på imponerende 2,42 i gennemsnit og 2,8 procent døde.

»Vi har set fremgang for slagtegrise i de seneste år. En del af forklaringen er uden tvivl Produktionskoncept Slagtesvin, hvor management sættes i system«, sagde hun.

Hun så dog gerne et fald i dødeligheden.

Der er en håndfuld besætninger på Østlige Øer, der for tiden bygger slagtegrisestalde. Det er primært soholdere, der vil producere egne smågrise.

Nul brok

Allan Nordahl, Rødby, bemærkede, at en del af forklaringen på den høje dødelighed kunne skyldes Fødevarestyrelsens politik.

»De har nul-tolerance over for selv små brok. Derfor tør vi ikke sende brokgrise på slagteriet, og chaufførerne tør ikke tage dem med. Det er nok en del af forklaringen på den stigning, vi ser«, sagde han.

Michael Nielsen, Slangerup, mente, at en sodødelighed på 15 procent var et stort problem.

»15 procent er for højt. Vi er ikke gode nok på det felt«, konstaterede han og tilføjede, at en løsning kunne være avlsmæssigt at satse mere på holdbarhed og mindre på levendefødte.

»Vi er nødt til at gå den vej. Alene for at få lov til at producere i Danmark i fremtiden«, argumenterede Michael Nielsen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle