Storøkolog er i mål med zinkfri fravænning

For Hestbjerg Økologi har overgang til zinkfri produktion været en gradvis proces, fortalte besætningsdyrlæge.

"Det med zinkfri produktion har ikke bare været at trække en streg i sandet, men det har været en gradvis proces«.

Sådan omtalte Niels Peter Baadsgaard, bedriftsdyrlæge hos Hestbjerg Økologi, processen med at komme fri af medicinsk zink, som forbydes i juni, på SvineRådgivningens møde for udendørs producenter.

Mange tiltag har været foretaget på Hestbjerg Økologi, og han erkender, at når flere ting ændres på samme tid, kan det være svært at sige præcist, hvad der har gjort forskellen.

»Det er karakteristisk for den udendørs produktion, at vi har en del tilfældig variation med årstidsskift osv., som gør. at noget, der kører godt i en periode, pludselig kan ændre sig, uden at man kan forklare det«, sagde han.

For Niels Peter Baadsgaard har kardinalpunktet for den succesfulde overgang været at sikre en robust gris.

»Fødselsvægten er afgørende for en robust gris. Fødselsvægten for TN 70 er 1,5 kg, og man kan ved undersøgelser se, at der sker et skift med sårbarheden, når grisen kommer under 1,1 kg«, sagde han og viste, at der i besætningen har været en kort periode med en fødselsvægt en smule under 1,5 kg som følge af for lav fodertildeling af søerne.

En fravænningsalder på ti uger er en del af besætningens faste koncept, men den gør ikke alene forskellen på en zinkfri tilværelse.

Men ingen brug af ammesøer med undtagelse af uheld, mest mulig begrænsning af kuldudjævning og så lidt indblanding fra grisene som muligt, så f.eks. forgårdene ikke fjernes på samme tid og for meget sammenrend mindskes, har haft betydning.

Flere foderautomater i faremarken har i hans optik også spillet en stor rolle.

»Det handler lavpraktisk om, hvor langt grisene skal gå fra hytten for at æde. Jo kortere distance, jo mere kommer den til at æde, og jo mere er den klar til fravænning«, sagde han.

Der er nu som hovedregel en foderautomat pr. fire søer.

Ændringerne har bidraget til væsentlig tungere fravænnede grise. I 2018 var fravænningsvægten på 23,9 kg på en af soejendommene, mens den i 2021 var vokset til 33,43 kg.

Efter fravænningen er der også sket ændringer i storstierne, hvor der fodres med Dominos storstisystem. Her er vægten flyttet til udgangen til udearealet.

»Det at grisen ikke skal stå og vente på at komme ind at æde, har fjernet stressfaktorer omkring foderoptagelsen, så vi tror, det har været med til at øge foderoptagelsen og givet mindre stress«, sagde han.

Dødeligheden hos slagtegrisene er faldet til omkring tre procent, mens tilvæksten i de seneste par år er steget omkring 60 gram til underkanten af 1.000 gram. Endelig er foderudnyttelsen efter et foderskifte fra piller til melfoder, som følge af halebid, steget til omkring 2,9 FE pr. kg tilvækst.

3,2 procent søer behandles, og det gælder for 3,5 procent af bedriftens slagtegrise.

Faktaboks

2 andre udsagn om økologi:

  1. Ingen soja: I 2030 er det realistisk, at flere økologiske proteinkilder er kommet til og gør, at det ikke længere er nødvendigt med økologisk soja i foderet hos økologiske griseproducenter. Et øget udbud vil være en realitet i takt med, at det økologiske areal forøges.
  2. Vaccine vs. grisepriser: Kan det svare sig at bruge penge på vacciner til søerne? Det mener Mette Gade, LVK, ikke mindst set i lyset af de aktuelle grise- og foderpriser. Hun gav eksempler på tre ’pakker’ med vacciner med priser på 63,5, 198 og 226 kr. pr. årsso. Det holdt hun op mod en følsomhedsanalyse, der viste, at en ekstra fravænnet gris pr. kuld giver 1.121 kr. i ekstra DB pr. årsso ved fravænning. For smågrise var udgifterne 4,5, 17,5 eller 26,3 kr. for tre bud på vaccinepakker. Her viste f.eks. 0,1 FE i mindre foderforbrug et plus for DB på 35 kr. pr. slagtegris.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle