Stor forvirring om Kina-eksporten af grisekød

Ugen På Spidsen: Hvilken retning det går med Kinas svinebestand og behov for import af svinekød er det svært at blive klog på for tiden, mener ugens klummeskribent på Svin Plus.

De fleste svineproducenter er bekendt med betydningen af afsætningen af svinekød til Kina.

De gode noteringer i 2019 og 2020 var langt hen ad vejen på grund af, at kineserne i stor stil hjemtog containere med europæisk - og dermed dansk - svinekød.

De gode eksportmuligheder fik særligt Spanien til nærmest at gå eksportamok, og Danmark fik også en god del af kagen.

Europæisk håb

Opskaleringen af svinekødseksporten til Kina har efterfølgende givet problemer - af flere årsager.

Tyskland fik afrikansk svinepest og gav store mængder overskydende svinekød i Europa - og værre var: Kineserne har lettet på eksportspeederen, og det har ikke fået bjergene af europæisk svinekød til at blive mindre.

De seneste måneder har i Europa været knyttet håb til, at den kinesiske svinebestand efter genopbygningen de seneste par år igen kunne ramme ind i problemer - denne gang af økonomisk karakter, fordi mange kinesiske producenter har tabt store summer på at producere grise. Her har en høj kornpris spillet en ikke ubetydelig rolle.

De forskellige meldinger i Kina med først genopbygning af svinebestanden, høje noteringer, der siden faldt hastigt, og mange rygter om fortsatte udfordringer med afrikansk svinepest, der fik mange til at slagte ud, er måske årsagen til, at det amerikanske landbrugsministerium USDA har haft så svært ved at bestemme sig for, hvor meget svinekød kineserne kommer til at importere i den kommende tid.

USDA svinger i forudsigelser

Hvert kvartal udgiver USDA en rapport med sine forventninger til produktion, forbruget og ikke mindst handlen med svinekød i hele verden.

Markedsnyt for grisekød har set nærmere på den seneste rapport og konstateret, at USDA i sin seneste rapport har foretaget en kraftig opskrivning af forventningerne til Kinas svineproduktion i 2021 og 2022.

Nu forventer USDA en kinesisk produktion af svinekød på 48,85 mio. tons for 2021 mod blot 46,0 mio. tons i oktober-rapporten. For 2022 er forskellen større. Her forventer USDA nu en produktion på 49,5 mio. tons mod 43,75 mio. tons tilbage i oktober.

Dermed er der ifølge USDA udsigt til en et procent større produktion af svinekød i 2022 set i forhold til 2021. I oktober var forventningen et minus på fem procent.

Det er ikke nemt at stole på disse forudsigelser, når de kan svinge så meget på så kort tid.

Konsekvensen af opskrivningen af den kinesiske produktion af svinekød er, at landets import af svinekød falder. Nu er forventningen en import på 4,2 mio. tons mod 4,75 mio. tons i oktober-rapporten.

Det skal bemærkes, at Kinas importbehov forventes at ramme 4,4 mio. tons i 2021. Det er et fald på 17 procent på et år. Importbehovet for 2022 er dermed fem procent lavere end det forventede niveau i 2021.

Danmark er en betydelig eksportør af svinekød til Kina. De nyeste eksporttal viser, at Danmark i de første ti måneder af 2021 har formået at fastholde de mængder svinekød, der eksporteres til Kina, set i forhold til 2020.

Den præstation må vi håbe kan fortsætte, men det ændrer ikke på, at det som svineproducent er svært at navigere efter USDAs rapporter.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle